Wykonanie
Witam kochani. Trochę muszę nadrobić zaległości. To ciasto czekało tydzień na opracowanie, ale się doczekało. Smakuje wybornie, lekko, choć lekkie raczej nie jest, ale raz na jakiś czas to myślę, że można sobie pozwolić na małe co nieco...
Składniki
biszkopt jasny z 3 lub 5 jaj LINK do przepisu na
biszkopt jasny z 5 jaj, LINK
biszkopt jasny z 3 jaj
biszkopt ciemny z 3 lub 5 jaj LINK przepis na
biszkopt kakaowy z 5 jaj, LINK
biszkopt kakaowy z 3 jajkrem budyniowy ilość podstawowa według tego przepisu polecam: LINKokoło 400 ml
śmietany kremówki1
galaretka cytrynowa3/4 szklanki ponczu (3/4 szkl. wody+sok z połowy
cytryny, łyżeczka cukru+ciut
alkoholu-
alkohol opcjonalnie)3 łyżki domowego
dżemu z czarnej porzeczki +2-3 łyżki
wody lub inny mus z
owoców (polecam
brzoskwinie, nektaryny)
polewa czekoladowa - polecam przepis na lśniącą polewę LINKPrzygotowanieLINK do przepisu na filmieNasączam wystudzony
biszkopt ciemny, który u mnie jest na spodzie. Układam warstwę kremu budyniowego. Na krem układam
biszkopt jasny Kolejność
biszkoptu do wyboru, jak wolicie. Nasączam
biszkopt jasny, Wierzch polewam masą
śmietanową, którą przygotowałam nastepująco - rozkleiłam
galaretkę w 1/3 szklanki gorącej
wody trzymając ją w rondlu z gorącą
wodą, żeby była dość ciepła. Ubijam dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę, którą możecie zastąpić
serkiem mascarpone. Dodaję zmiksowane na gładko
owoce, albo taki domowy zimny zmiksowany z odrobiną
wody dżem. Łącze obie masy. Do szklanki z ciepłą
galaretką dodaję kilka łyżeczek ciepłej
galaretki. Mieszam energicznie i dodaję do masy. Miksuję krótko całość, która dość szybko tężeje, dlatego zaraz wykładam ją na wierzch ciasta. Wkładam ciasto do lodówki na 30 minut. Ciepłą polewą szybko polewam ciasto. Letnia polewa szybko matowieje i trudno się rozprowadza.Życzę udanych wypieków!