Wykonanie
Ćwikłę uwielbiam na wiele sposobów!. Przystawka znakomita i bardzo prosta do przygotowania. Z nią da się zjeść nawet mniej smaczną
wędlinę czy
mięso, które to dzięki błonnikowi zdecydowanie łatwiej i szybciej się trawią. Bardzo polecam!
Składniki
około 3 kg ugotowanych i startych na miałko
buraków400-500 g
chrzanu ze słoika (ilość według smaku na ostrość-dałam 400)3-5 łyżek
octu owocowego lub
soku z cytrynyokoło 4-5 łyżeczek
cukru (więcej, jeśli
buraki mało słodkie)3-4 łyżki
olejuokoło 2 łyżeczek
soli z małym brzuszkiempo łyżeczce płaskiej
pieprzu ziołowego i zmiażdżonego
kminkuPrzygotowaniePrzepis na filmie LINKJeśli
ćwikłę robię na najbliższe dwa tygodnie, doprawiam masę z
buraków na zimno i wkładam do czystych wcześniej wyparzonych słoików. Wstawiam do chłodnego ciemnego pomieszczenia lub przechowuję w lodówce.Jeśli chcę
mieć spory zapas na 2-3 następne miesiące, podgrzewam masę, ale nie gotuję, żeby na gorąco włożyć ją do słoików. W miarę możliwości ubijam masę w słoikach, dobrze zakręcam i pasteryzuję w szumiącej wodzie w temperaturze około 90 stopni C przez około 10 minut. Po tym czasie zestawiam z ognia i wyjmuję jak całość ostygnie. Wstawiam w chłodne i ciemne miejsce poniżej 15 stopni C.Życzę bogatej spiżarni!Pozdrawiam serdecznie Weronika