Wykonanie
Burak to jedno z moich ulubionych warzyw. Do
buraczków mam słabość od zawsze. Bez czerwonego barszczu, sałatki z
buraczków i
ćwikły moja kuchnia nie mogłaby istnieć.
Ćwikła to mój ulubiony dodatek nawet do kanapek, także króluje w mojej kuchni przez cały okrągły rok, a nie tylko od święta. Smak
ćwikły w głównej mierze zależy od jakości
buraków, dlatego najlepiej byłoby zaopatrzyć się bezpośrednio u rolnika lub kupić
buraczki bio. Dobre jakości
buraki o wiele szybciej się gotują, po ugotowaniu mają piękny intensywny bordowy kolor. A, że bez
chrzanu nie ma
ćwikły możesz użyć gotowego kupnego
chrzanu w słoiczkach, jeśli jednak przeczytasz jego skład na pewno szybko porzucisz ten pomysł. Warto zatem włożyć trochę wysiłku i utrzeć
chrzan samemu.
Składniki:1,5 kg
buraczków15-20 dkg korzenia
chrzanu2 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru2 łyżki
octu lub
soku z cytryny2 łyżeczki
kminku-opcjonalnieWykonanie:
buraki ugotować w łupinach do miękkości.
Buraki wybrać jednakowj wielkości, by ugotowły się w tym samym czasie. W zależności od wielkości trzeba liczyć około 1,5 godziny. Ostudzić i obrać ze skórkikorzeń
chrzanu 1-2 godziny przed tarciem włożyć do zimnej (lodowatej)
wody lub umieścić go w zamrażarce. Dzięki lodowatej wodzie uwolni się podczas
tarcia mniej
olejków eterycznych, a to głównie one wyciskają łzy z oczu podczas
tarcia. Jędrniejszy
chrzan łatwiej też utrzeć.
Chrzan obrać cienko obieraczką do warzyw i zetrzeć na najmnieszych oczkach tarki. Od razu skropić
octem lub
sokiem z cytryny. Ilość
chrzanu jest zależna od preferencji
smakowych i jak ostrą lubisz
ćwikłęburaczki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, wymieszać z
chrzanem, doprawić
solą i
cukrem i ewntualnie
kminkiem. Napełnić słoiki, przechowywać w lodówce i zużywać na bieżąco. Jeśli jest to za duża ilość na bieżące spożycie możesz część zapasteryzować w kociołku z gorącą
wodą przez około 20 minutŻYCZĘ SMACZNEGO!