ßßß Cookit - przepis na Kulki mięsne po indyjsku w sosie pomidorowo-kokosowym

Kulki mięsne po indyjsku w sosie pomidorowo-kokosowym

nazwa

Wykonanie

To nieskomplikowane danie w odmianie nieco egzotycznej. Kuleczki mięsne nie są smażone, nie zawierają też bułki tartej [co sprawia, że mają mniej kalorii], gwarantuję jednak, że przy delikatnym wrzucaniu ich do sosu, jeden po drugim, nic się nie rozpada. Do podania z ryżem np. basmati. 3-4 porcje. Przepis pochodzi z marcowego wydania "Sól i pieprz", z niewielkimi modyfikacjami. Zachęcam do jednej modyfikacji - do wzbogacenia mięsa o świeżą kolendrę, kulki będą bardziej wyraziste.
Składniki:
kulki mięsne:
500 g mielonego mięsa
1 ząbek czosnku
1 jajko
1/4 łyżeczki mielonej kolendry w proszku
sól, pieprz
Sos pomidorowo-kokosowy:
400 ml mleczka kokosowego
300 ml przecieru pomidorowego [najlepiej już przyprawionego np. z cebulą, polecam marki Primo Gusto, Pudliszki]
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki papryki w proszku [użyłam ostrej]
1 łyżeczka kminu rzymskiego*
1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry w proszku
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru (ok. 2 cm)
1 cebula
sól
do posypania: świeża kolendra
Wykonanie:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do mięsa wbić jajko, dodać czosnek i wsypać kolendrę. Masę posolić i popieprzyć - wg uznania. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Imbir obrać i pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać imbir, czosnek, kolendrę, kmin*, paprykę, garam masalę i przecier pomidorowy, posolić. Smażyć 2-3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Włożyć kulki mięsne i gotować na małym ogniu 15-20 minut.
Pulpety można podawać ze świeżą kolendrą [polecam].
*kmin to nie kminek :)
UWAGI:
1. Mleko kokosowe ma indeks glikemiczny 40, sos pomidorowy ok. 35, co plasuje je w przedziale niskiego IG [wg diety South Beach].
2. Do dania użyłam chudego mięsa indyczego [choć wieprzowo-wołowe jest smaczniejsze, wiem...]
3. Podawałam z makaronem sojowym - 30 IG, choć ryż basmati też jest ok - ma IG 50
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/05/kulki-miesne-po-indyjsku-w-sosie.html