Wykonanie
Do Świąt jeszcze sporo czasu, ale postanowiłam w tym roku dużo wcześniej zacząć proponować Wam kochane Pasibrzuchy dania słodkie i wytrawne na ten wyjątkowy czas. Dziś gęsina na uroczysty obiad.Lista zakupów dla 2 osób:2 piersi z gęsi bez kości (każda wraz ze skórą po 270 g)2 ząbki
czosnkumajeranek,
sól,
pieprzskórka otarta z 1
cytryny2
gruszkikilka
goździków1/2 l
czerwonego wina (lub chociaż 300 ml)
Cytrynę sparzyć i otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wycisnąć sok.Skórę na każdej z piersi naciąć w kratkę nożem.
Czosnek wycisnąć przez praskę.
Gęś dokładnie natrzeć
sokiem z cytryny,
solą,
pieprzem,
majerankiem ,
skórką z cytryny,
czosnkiem.Odłożyć do lodówki na całą noc.Na drugi dzień rozgrzać patelnię (bez tłuszczu) i obsmażyć na rumiano piersi z obu stron, zaczynając od tej ponacinanej ze skórą.Przełożyć do rondla. Podlać z patelni 2 łyżkami wytopionego tłuszczu.
Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne. W
gruszki powbijać
goździki. Poukładać koło piersi z gęsi. Wszystko zalać
winem i dusić ok. 15- 20 min. tak, aby
mięso było miękkie.Podałam z pieczonymi
ziemniakami i
sałatą.
Smacznego :)