ßßß Cookit - przepis na Mozzarella na patyku i chutney pomidorowy

Mozzarella na patyku i chutney pomidorowy

nazwa

Wykonanie

Wróciłam po dłuższej przerwie i na powitanie proponuję Wam świetne danie :)
Lista zakupów dla 2 osób:
400 g mozzarelli (najlepiej w kształcie prostokąta)
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
oliwa
2 drewniane patyczki od lodów
chutney:
100 ml wody
1/2 kg pomidorów
1 jabłko
1 ząbek czosnku
1 cebula
ok. 1-2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól, pieprz, cukier
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w niewielką kostkę. Jabłko obrać i również pokroić w kostkę.W małym rondlu zagotować 100 ml wody. Wrzucić pomidory i jabłko. Dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Rondel przykryć i gotować wszystko razem na małym ogniu ok. 10 min. Doprawić solą, pieprzem, posiekanym drobno imbirem, cukrem i octem jabłkowym. dobrze wymieszać i gotować 2 min. bez przykrycia.
Mozzarellę przekroić wzdłuż. Oprószyć solą i pieprzem. Bułkę tartą (2-4 łyżki ) wymieszać z posiekaną natką. W każda z połówek sera wbić drewniany patyk od lodów. Obtoczyć dokładnie w bułce z natką. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć ser na rumiano.
Podawać z chutney'em, bagietką i sałatą.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/10/Mozzarella-na-patyku-i-chutney-pomidorowy.html