Wykonanie

Uzależnienie to mało powiedziane. To już jakaś plackowa mania u mnie, bo placki na białkach jem prawie codziennie.Zaczęło się od owsianych i
ryżowych, a teraz na tapecie różne warianty
kokosowych z dodatkiem
mąki ryżowej.Te poprzednie robiłam na wodzie, tutaj użyłam
mleka kokosowego, w dodatku dość gęstego.Wychodzą rewelacyjne, delikatne i puszyste.Składniki na 4 placki/porcję:* 2 łyżki wiórków kokosowych/mąki kokosowej/zmielonych wiórków* 2 łyżki
mąki ryżowej* 2
białka + szczypta
soli* ok. 100 - 150 ml
mleka kokosowego (gęstego)*
olej kokosowy do smażenia*
miód gryczany opcjonalnie* błonnik witalny opcjonalnieDodatki:*
banan,
maliny*
śliwki* starte
jabłko i
orzechy włoskie*
orzechy włoskie i
czekoladaMąki, pokrojone
owoce i
mleko kokosowe mieszam w misce, dokładam dobrze ubite
białko i ponownie delikatnie wszystko mieszam. Na rozgrzany
olej nakładam kupki ciasta i smażę najpierw z jednej,
potem z drugiej strony. Przekładam ostrożnie szeroką
łopatką, zwykle się udaje;)Czasem polewam
miodem albo
mlekiem kokosowym, posypuję
kokosem i startą kostką
gorzkiej czekolady.Zapraszam na
śniadaniową orgię:)Z mielonymi wiórkami,
bananem i
malinami:



Z
mąką kokosową,
bananami,
malinami i startą
czekoladą:


Z mielonymi wiórkami,
śliwkami i startą
czekoladą:



Z
mąką kokosową i błonnikiem witalnym:


Z
czekoladą i
orzechami:


Z całymi wiórkami,
jabłkiem i
orzechami:


"Prawdziwe odkrywanie świata nie polega na poszukiwaniu nowych lądów, ale na patrzeniu w nowy sposób."M.Proust