Wykonanie
Jakiś czas temu zaproszona zostałam na warsztaty kulinarne, na których tematem przewodnim była
dynia. A raczej "
dynie", bo przecież odmian tego warzywa jest ogromnie dużo. Znałam kilka, ale po raz pierwszy miałam okazję pracować na dyni piżmowej i to była miłość od pierwszego wejrzenia! :)
Zapraszam na relację o tym co na warsztatach się wydarzyło oraz co smakowitego zostało przygotowane :)
Warsztaty poprowadził Sebastian Gołębiewski wraz ze swoją ekipą - niezwykle pomocnymi i miłymi kucharzami.
Dzięki nim stworzyłam wraz z grupą
trzech innych dziewczyn, wspaniałego
dorsza na potrawce z
dynią i
soczewicą.
Natomiast inna grupa przygotowała niezwykłą, wprost zachwycającą zupę z dyni piżmowej i to o niej dziś dla Was napiszę głównie.
Dynia piżmowaJest niezwykle trwała, więc nawet jeśli nie macie na nią czasu czy pomysłu - to postawcie ją na chłodnym parapecie, a ona
poczeka nawet trzy miesiące!
Dynię wybieramy taką, aby nie miała na skórce zielonkawej barwy, bo to oznacza, że jest dojrzała do zjedzenia. Skórkę ma twardą, ale po upieczeniu mięknie tak bardzo, że można ją zmiksować i stanie się ona częścią potrawy, a jak wiadomo najwięcej składników odżywczych jest w skórce i tuż pod nią :)PRZEPIS Z WARSZTATÓW:Wędzony krem
dyniowy ze smażonymi
kaparami i
chipsem z
dojrzewającej szynkiSkładniki:1 mała
cebula1
marchewka1-2
łodygi selera2
ziemniakiziarno
kolendryliść laurowyziele angielskiewędzona
papryka (opcjonalnie)
sos sojowy KikkomanTABASCO® Sauce (opcjonalnie)
pieprz mielony150g
szynki dojrzewającej100g
kaparów100g uprażonych pestek dyni
wywar warzywnyolejPrzygotowanie
Dynię rozetnij wzdłuż i oczyść z pestek. Posyp miąższ wędzoną
papryką i upiecz w całości w piekarniku. Po upieczeniu pokrój na kawałki. Pozostałe warzywa posiekaj i obsmaż w garnku na
maśle. Dodaj
dynię,
przyprawy i podgotuj. Zmiksuj na krem.
Szynkę dojrzewającą usmaż na
chipsy, a
kapary odsącz z zalewy i osusz. Usmaż w głębokim
oleju. Zupę dopraw
sosem sojowym Kikkoman i TABASCO®. Podawaj posypane prażonymi
pestkami dyni,
kaparami i
chipsami z
szynki.Moja domowa wersja tej zupy była o wiele uboższa w składniki, ale smakiem nie dawała za wygraną! Myślę, że to zasługa smaku dyni piżmowej, możliwości miksowania jej ze skórą oraz połączenia jej z
olejem rzepakowym. Oto mój domowy przepis:Składniki:1 cała
dynia piżmowa1 mała
cebula1
marchewkaliść laurowyziele angielskiesos sojowy Kikkoman
pieprz mielony
wywar warzywnyolej rzepakowymasło klarowanePrzygotowanie
Dynia dość łatwo dała się pokroić w kawałki oraz dość szybko się upiekła, posmarowana jedynie odrobiną
oleju rzepakowego. Wraz z nim stworzyła wspaniały
orzechowy aromat.Pozostałe warzywa jak w przepisie z warsztatów posiekałam i obsmażyłam w garnku na
maśle. Dodałam
dynię,
przyprawy i podgotowałam z
wywarem, który sięgał lekko ponad warzywa. Na koniec zmiksowałam i doprawiłam
sosem sojowym.Jestem tak zakochana w tej zupie, że z pewnością będą ją wekować! Jest aromatyczna i ma głęboki, pełny smak, choć zasadniczo wcale jej mocno nie doprawiłam! To dlatego ją uwielbiam, bo jest prosta, szybka i okropnie smakowita :)
Zapraszam na kolejne przepisy z warsztatów, które opublikuję na blogu w najbliższe dni. Pozdrawiam i życzę miłego dnia!Ania