Wykonanie
Pin It
Te małe żółte, zielone czy też żółto-zielone
cukinie je się oczami ! Są przepiękne i czasami po prostu żal je włożyć do garnka ;-). Ale niestety przychodzi taki moment, że trzeba...Są doskonałe surowe pokrojone w cieniutkie plasterki i dodane do sałatki, albo też, tak jak dziś nadziewane farszem mięsnym. Tak na prawdę możliwości jest mnóstwo, to bardzo wdzięczne warzywo, które dzięki swojemu w miarę neutralnemu smakowi komponuje się właściwie ze wszystkim.Chętnie bym je wyhodowała we własnym ogródku ! Muszę ususzyć nasionka :-)Składniki:1 kg okrągłych
cukinii100 g
cebuli500 g
mielonego mięsa wieprzowego, u mnie z
łopatki20 g
czosnku2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzolej do smażeniaWykonanie:
Cukiniom odkrawamy kapelusiki, odkładamy je na bok. Następnie wydrążamy
cukinie, zostawiając cienką ściankę. Pomagałam sobie taką małą okrągłą łyżeczką. Wydrążone kawałki
cukinii odkładamy na bok,
potem będą nam potrzebne do farszu.
Cukinie solimy, stawiamy do góry nogami, żeby puściły sok.Na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju smażymy posiekaną
cebulę, a gdy się lekko zeszkli dodajemy
mięso i smażymy dalej, do momentu, aż
mięso się zrumieni.Następnie kroimy drobniutko kawałki
cukinii, które wydrążyliśmy wcześniej ze środka warzywa, wrzucamy na patelnię, dodajemy koncentrat, posiekany
czosnek, przyprawiamy i smażymy około 10-15 minut.Gdy farsz jest gotowy, nadziewamy nim
cukinie, które umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu z pokrywą.
Cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, warzywa przykrywamy kapelusikami i pieczemy już bez szklanej pokrywy.