ßßß Cookit - przepis na Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili

Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili

nazwa

Wykonanie

Pin It
Szparagi ciągle w natarciu ! Dziś kolejne szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Robi się je w kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby nie wyrzucać stwardniałych szparagowych końcówek. Można je wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę.
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
3 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili (u mnie mrożona)
15 dag fety
2 pomidory
sok z cytryny
olej z oliwek
sól
Wykonanie:
Odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy na 5 cm kawałki. Główki odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili. Smażymy dobrą chwilę po czym wrzucamy szparagi. Smażymy je na średnim ogniu do momentu kiedy będą al dente. Jest to kwestia 10-15 minut. Dorzucamy główki szparagów, delikatnie mieszamy wszystko i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Solimy i dodajemy sok z cytryny, dorzucamy pokrojone pomidory, delikatnie mieszamy całość.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/05/ciepa-saatka-ze-szparagow-z-feta-i-chili.html