ßßß Cookit - przepis na Htipiti - Pasta z pieczonej papryki i fety

Htipiti - Pasta z pieczonej papryki i fety

nazwa

Wykonanie

Przygotowałam ją jeszcze w sierpniu na Piknik Smakoszy. Przepis poleciła mi Malwina . Niestety pasta na zdjęciach wyszła mało zachęcająco. Musicie mi to wybaczyć. Jest jednak na tyle smaczna, że warto ją przygotować. Naprawdę.
Składniki:
120 g sera feta
1 czerwona papryka
1/2 papryczki chili
60 g suszonych pomidorów w oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Paprykę myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Kładziemy na blasze skórką to góry i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termo obiegiem). Pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka papryki ściemnieje i pomarszczy się. Paprykę wkładamy do foliowego woreczka z zamknięciem, zamykamy, odstawiamy na kilkanaście minut. Wyjmujemy paprykę i zdejmujemy z niej skórkę. Warto zrobić to dzień przed planowanym robieniem pasty. Ostudzoną paprykę kroimy na drobniejsze części. Wszystkie składniki* miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, wówczas dolewamy odrobinę oliwy z zalewy od pomidorów.
* Warto dać na początek tylko ¼ papryczki chili, a po zmiksowaniu i skosztowaniu ewentualnie dodać więcej.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/10/Htipiti-Pasta-z-pieczonej-papryki-i-fety.html