Wykonanie
Ostatnio na blogu zrobiło się jakoś za słodko ;) więc dla odmiany, dzisiaj przedstawię Wam przepis na pastę do kanapek, która powstała pod wpływem chwili. Pasta jest lekko słonawa, ponieważ zawiera
fetę. Jeśli chodzi o jej ostrość - tutaj już musicie sami zdecydować, czy lubicie mniej czy bardziej ostrą.
Składniki:- 1
czerwona papryka- 90-100g
fety- 1
papryczka chilli- 2 połówki
suszonych pomidorów z zalewy- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżeczka
soku z cytrynyPaprykę przekroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 20-30 minut (aż skóra
papryki będzie pomarszczona i spieczona). Gorącą
paprykę wsadzić do
torebki i szczelnie zamknąć. Odstawić na 10 minut.
Paprykę wyjąć z worka, obrać ze skórki i umieścić w blenderze. Dodać pół
papryczki chilli (bez nasion),
pomidory,
czosnek i
sok z cytryny. Zmiksować na jednolitą masę.Smacznego!
* Inspiracja / źródło przepisu: blog 'Closet Cooking'