Wykonanie
Ostatnio trochę brakuje mi czasu na gotowanie więc stawiam na rzeczy super szybkie. Tak też jest z tą pastą, na którą przepis znalazłam na stronie Cook Yourself . Ma ona świetny smak - w szczególności zasmakuje tym, którzy lubią dania ostre ponieważ tę
papryczkę chilli jest naprawdę mocno czuć.Składniki:2
czerwone papryki1
ser feta (ok. 250-270 gr)2
papryczki chilli4 połówki
suszonych pomidorów2 ząbki
czosnku2 łyżki
soku z cytrynyPaprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda i pestki. Kładziemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Następnie odstawiamy ją na 10 minut do szczelnie zamkniętego naczynia. W międzyczasie wyciskamy
sok z cytryny oraz
czosnek, z
papryczek chilli usuwamy pestki i wrzucamy do blendera. Dodajemy do niego
suszone pomidorki i
ser feta. Wracamy do upieczonej
papryki: obieramy ją ze skórki (powinna sama bez problemu odchodzić) i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mocno blendujemy. Pastę jemy z ulubionym
pieczywem. Smacznego! :)