ßßß Cookit - przepis na Korzenna granola

Korzenna granola

nazwa

Wykonanie

Czy Was też przeraziły ostatnie opady śniegu? Wiem, że nie były one szczególnie duże (przynajmniej u mnie), ale na samą myśl robi się nieprzyjemnie! Bardzo lubię zimę i całą aurę,która się z nią wiąże, ale zdecydowanie bliżej świąt. W końcu co za dużo to nie zdrowo! Jednak zimne poranki sprzyjają na wymyślanie nowych i rozgrzewających śniadań. Owsianki, omlety, jajka po wiedeńsku, różnego rodzaju kasze- właśnie tak staram się sobie pomagać w każdy poranek. Dzisiaj owsianka* z domową granolą, a więc jedna z lepszych rzeczy. Całość w jesienno-zimowym klimacie. Po takim śniadaniu niespecjalnie chce się wychodzić z ciepłego łóżeczka, ale każdy ma swoje obowiązki i plany, więc trzeba je realizować :)
Składniki:
125 g płatków owsianych błyskawicznych
100 g płatków jaglanych
20 g ziaren słonecznika
35 g pałeczek migdałowych
40 g suszonej żurawiny
50 g suszonych daktyli
50 g oleju kokosowego
30 g miodu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy mielonej
łyżka przyprawy korzennej
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy olej kokosowy, z miodem, dodatkiem kakao, kawą i przyprawą korzenną.
W dużej misie mieszamy płatki jaglane, płatki owsiane, ziarna słonecznika, pałeczki migdałowe, żurawinę i pokrojone daktyle.
Wlewamy płynną masę i mieszamy całość do dokładnego połączenia.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem.
Granolę pieczemy w 160 stopniach, po 15 minutach otwieramy piekarnik i mieszamy. Następnie pieczemy przez kolejnych 15 minut, po czym mieszamy i trzymamy w piecu ostatnie 15 minut. W sumie granolę pieczemy przez 45 minut.
Granolę po przestudzeniu przechowujemy w słoiku do 2 tygodni.
Smacznego :)
* owsianka: 3 łyżki mieszanki owsianej + 1 łyżka nasion dyni- wszystko zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Następnie na wierzch nakładam jogurt, prużone jabłko z cynamonem, odrobinę masła orzechowego. Całość posypuje chrupiącą i jeszcze ciepłą granolą.
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/11/korzenna-granola.html