Wykonanie
Odkąd wróciłam do pracy preferuje, w kwestii obiadów, rozwiązania szybkie i proste. Ponadto cenie dania, które
mogę zrobić dzień wcześniej wieczorem. Wówczas po powrocie z pracy wystarczy tylko podgrzać garnek i gotowe. Gulasz z pulpetami i
ziemniakami jest właśnie takim daniem. Polecam wszystkim zapracowanym i nie tylko :)

Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:250g
mięsa mielonego1
cebula1
jajko1
bułkaOk 250ml
mleka lub
wody3 małe ugotowane
ziemniaki*1 ugotowana
marchewka*1 puszka
pomidorów krojonych1 puszka
groszkuGarść listków
bazyliiolej rzepakowy do smażenia
Przyprawy: świeżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprz,
cukier*ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiaduW miseczce z
wodą lub
mlekiem umieszczamy
bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy
mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną
cebulkę, wbijamy
jajko oraz dodajemy odciśnięta
bułkę. Możemy dodać posiekane
zioła np.
pietruszkę lub
szczypiorek, ale nie jest to konieczne. Całość solimy oraz doprawiamy
pieprzem, mieszamy i formujemy pulpety. Jeśli
mięso jest zbyt lepkie dodajemy nieco
bułki tartej. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną
oleju i obsmażamy pulpety. W
między czasie w garnuszku umieszczamy
pomidory z puszki, doprawiamy je odrobiną
soli,
pieprzu oraz szczyptą
cukru. Dodajemy również kilka listków
bazylii. Całość gotujemy około 2-3 minut, a następnie blenderujemy. Dorzucamy
ziemniaki i
marchewkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz obsmażone pulpety. Na końcu dodajemy
groszek. Gulasz mieszamy, gotujemy około 2-3 minut i podajemy obsypane listkami
bazylii. Smacznego.


