ßßß Cookit - przepis na Ciasto „Cmentarz”

Ciasto „Cmentarz”

nazwa

Wykonanie

W Halloweenowy wieczór ponosi nas wyobraźnia. Przebieramy się za straszydła, wycinamy dynie i świętujemy całą noc. Jemy wówczas straszne palce wiedźmy, przerażające oczy, czy muffinki ociekające krwią :) Czemu by nie zjeść fragmentu „cmentarza”? :) W tym roku proponujemy Wam bardzo ciekawie wyglądające ciasto o niebagatelnym smaku brownie. Gwarantujemy piorunujące wrażenie na wszystkich uczestnikach Hallowenowej imprezy :)
Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłyśmy z tego bloga .
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut pieczenia
Ilość porcji: Duża blacha około 24 na 30 centymetrów
Składniki:
Na ciasto:
300g cukru
200g mąki pszennej
200ml mleka
175ml oleju
50g kakao
4 jajka (fantastyczną promocję na jajka znajdziecie TUTAJ)
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
100ml śmietany kremówki
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Barwnik spożywczy (biały, szary lub czarny)
Ponadto:
Kilka podłożonych biszkoptów, kostka gorzkiej czekolady na napisy
Do dużej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i zwykły cukier. W drugim naczyniu umieszczamy składniki mokre czyli mleko, olej oraz roztrzepane jajka. Do płynnych składników dodajemy suche i miksujemy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Przygotowujmy lukier: Do szklanki wbijamy białko, a następnie stopniowo dosypujemy cukier puder, aż otrzymamy pożądaną konsystencje. Powstały lukier dzielimy na pół. Jeden dobarwiamy na biało, a drugi na szaro. Podłużne biszkopty tniemy na pół i smarujemy pędzelkiem szarym lukrem. Białym lukrem napełniamy rękaw cukierniczy. Kiedy biszkopty nieco przeschną wykonujemy napis ”R.I.P” stopioną kostką czekolady za pomocą wykałaczki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Przygotowujemy polewę: Do garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę oraz stawiamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Zdejmujemy i dostawiamy do ostudzenia.
Wierzch przestudzonego ciasta ścinamy i kruszymy na „ziemię”. Ciasto polewamy czekoladą, a następnie posypujemy pokruszonym ciastem. Następnie delikatnie umieszczamy „nagrobki” w „ziemi”. Ozdabiamy ciasto białym lukrem rysując na nim pajęczyny. Możemy dorzucić kilka listków mięty jako „krzaki”. Gotowe. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/10/ciasto-cmentarz.html