Wykonanie

Składniki na babkę marmurkową:3
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka kwaśniej
śmietany240 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kakaotłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania formyWykonanie:Do naczynia Thermomix dajemy
jajka,
cukier i
śmietanę ubijamy na gładką masę czas 4 min/obr. 3-4. Następnie wsypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wyrabiamy czas 30 s/obr.4. Do części ciasta dajemy 2 łyżki
kakao. Ciasto wlewamy na przemian białe i
kakaowe do formy.Pieczemy babkę ok 45 minut w temp. 180 stopni.Barwienie
lukieru: jak zabarwić biały
lukier ???Zielony
lukier: zielony kolor lukru powstanie przez dodanie zmiksowanych liści
mięty albo ziaren
groszku cukrowego, albo łyżki gotowanego
szpinaku.Do pokrycia jednej babki potrzebujesz lukru przygotowanego z ok. szklanki
cukru pudru, ok. 2 łyżek
wody oraz ewentualnych dodatków
smakowych np. aromat.
Cukier puder wsyp do kubka, dolej 2 łyżki gorącej
wody (najlepiej wrzątku) i ucieraj, aż powstanie gładka, gęsta masa. Jeśli
wody jest za mało i masz problem z roztarciem
cukru na masę, dodaj odrobinę
wody. Jeśli
lukier jest zbyt rzadki, dosyp
cukru.
Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (krzepnie bardzo szybko). Ciasto powinno być wystudzone –
lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto.


