ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania24 cm tortownica 45 minutCzas gotowania120 minutPorcje Czas przygotowania24 cm tortownica 45 minutCzas gotowania120 minut
Dyniowy sernik na cieście czekoladowymPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania24 cm tortownica 45 minutCzas gotowania120 minutPorcje Czas przygotowania24 cm tortownica 45 minutCzas gotowania120 minutSkładnikiCiasto czekoladowe200 g gorzkiej czekolady(minimum 50% kakao)200 g masła3 szt. jajek200 g cukru130 g mąki1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka ekstraktu wniliowego(lub pasty waniliowej)Sernik750 g twargu sernikowego(1 kg jeśli nie dodajemy mascarpone)250 g mascarpone(opcjonalnie)80 ml śmietany kremówki(30%)250 g cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej3 łyżeczki przyprawy do piernika(jeśli nie używamy cynamonu i gałki)300 g puree z dyniPolewa200 g białej czekolady50 g serka śmietankowego(np . Philadephia)3 łyżki śmietany 30%(lub 36%)1/2 szklanki suszonej żurawiny(opcjonalnie)1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej(opcjonalnie)Porcje: tortownicaSposób przygotowaniaCiasto czekoladowePiekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra/dół). Dno formy (bez boków) o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby paper wychodził na zewnątrz obręczy.Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do garnka i rozpuścić na małym ogniu. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną czekoladę. Czekoladę roztopić z masłem (mieszając od czasu do czasu) nie podgrzewając za bardzo masy.W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem oraz wanilią (do uzyskania puszystej masy), następnie dodać do nich roztopioną masę czekoladową i połączyć w jednolitą masę.Dodać mąkę oraz sól i zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut.SernikPiekarnik po wyjęciu ciasta czekoladowego nagrzać do 175 stopni.Jeśli nie mamy gotowego sera na sernik można zastosować zwykły po wcześniejszym dwukrotnym mieleniu.Do miski miski włożyć zmielony ser, śmietankę cukier, mąkę, przyprawy, wanilię, zmiksować. Następnie ciągle miksując (na średnich obrotach by za nadto nie napowietrzać masy) dodawać po jednym jajku. Dodać puree z pieczonej dyni i zmiksować na gładką masę.Masę serową przelać powoli na spód czekoladowy. Formę z ciastem włożyć do większej aby czekoladowy spód nie wysechł podczas pieczenia sernika. Wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 90 minut.Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Połamaną czekoladę włożyć do miseczki, dodać serek oraz śmietanę i wszystko roztopić w kąpieli wodnej, co chwilę mieszając. na koniec dodać żurawinę lub skórkę pomarańczową.Tak przygotowaną masą pokryć ciasto. Wstawić do lodówki minimum na 3 godziny (najlepiej na całą noc). Przed podaniem wyjąć z lodówki na około 15 minut.Share this Recipe