Wykonanie
Mój ostatni wypiek
drożdżowy zrobiłam na
maślance. Miałam tyle obaw, a zupełnie niepotrzebnie.
Strucla wyszła taka jak lubię, w środku wilgotna, ale nie ciężka, na zewnątrz chrupka, idealna nawet na drugi dzień. Dodatek mielonych
orzechów laskowych,
cynamonu i kwaskowego
dżemu morelowego sprawiają, że ma znakomity smak.
Widokiem zawijanej
strucli najbardziej zachwyciła się moja młodsza córka. Dzielnie pomagała utrzeć
cytrynowy lukier, a
potem z namaszczeniem rozprowadzała go na upieczonej powierzchni.Jest p rosta w przygotowaniu, bardzo efektowna, a przede wszystkim pyszna.Taka s
trucla nie może być nieatrakcyjna J
Składniki na
struclę pieczon ą w tortownicy 28 cm:
Ciasto drożdżowe450g
mąki pszennej (u mnie 250g tortowej i 200g manitoba)2
jajka1 szklanka
maślanki ( pokojowa temp.)25g świeżych
drożdży80g
masła60g
cukruNadzienie:2 łyżki roztopionego
masła170g zmielonych
orzechów laskowych4 łyżki
śmietany( lub ok. 5 łyżek
mleka)70 g
cukru3 łyżeczki
cynamonu1 łyżkę
rumu4 pełne łyżki
dżemu morelowegoZ
drożdży, pól szklanki lekko cieplej
maślanki, szczypty
cukru i łyżki
mąki zrobić zaczyn. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Podrośnięty zaczyn dodajemy do naczynia z przesianą
mąka. Następnie dodajemy pozostałe składniki:
cukier,
jajka i lekko roztopione
masło wmieszane z
maślanką. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Może się troszkę kleić. Wyrabiamy tak długo, aż zaczną pojawiać się pęcherze powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce, aż podwoi swoja objętość, ok.1 ½ h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wysokość 3 mm i nadajemy mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 35 x49cm. Smarujemy roztopionym
masłem.Ze zmielonych
orzechów,
śmietany,
cukru,
rumu,
cynamonu i
dżemu morelowego robimy masę i smarujemy nią ciasto. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Rulon kładziemy na papierze do pieczenia, nie będziemy później
mieć problemu z przeniesieniem ciasta do formy. Zrolowane ciasto
ostrym nożem kroimy na pól, następnie obie połówki owijamy wokół siebie. Oba końce łączmy i dobrze sklejamy.
Struclę przenosimy do formy. Odstawiamy na 30 min do napuszenia.
Pieczemy w 180° C przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu i ostudzeniu lukrujemy
cytrynowym lukrem.
Lukier cytrynowy:3/4 szklanki
cukru pudruSok z cytryny( przefiltrowany przez sitko)Do lukru dodajemy powoli po pól łyżeczki
soku cytrynowego, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.