Wykonanie

Świetne
ciastka do chrupania dla tych dużych i dla tych małych. Do pracy, do szkoły i do
kawki :DSkładniki:200 g
mąki krupczatki300 g
mąki pszennej200 g
masła100 g
cukru pudru3
żółtka50-70 ml zimnej
wody1 łyżeczka
sodyDodatkowo:2
białka2 czubate łyżki
cukru250-300 g
słonecznikaokrągła foremka do wykrawaniaZ podanych składników wyszło mi 35 szt o średnicy 8 cm.Na stolnicę wysyp
mąki, dodaj
cukier,
sodę i
masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem pokrój i przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto (na początku dodaj 50 ml
wody a jak nie będzie chciało się zagnieść dodaj jeszcze 20). Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.W miseczce roztrzep widelcem
białka, dodaj
cukier i jeszcze raz wymieszaj. Do drugiej miseczki wsyp
słonecznik. Stolnicę oprósz
mąką i rozwałkuj ciasto. Przy pomocy okrągłej foremki wykrawaj ciasta, które następnie posmaruj
białkiem, posyp
słonecznikiem i lekko dociśnij. Połóż na lekko natłuszczonej foremce. Piecz 12 minut w 180*C.