ßßß Cookit - przepis na Sałatka śledziowa z grzybami, tak zwany przysmak gajowego

Sałatka śledziowa z grzybami, tak zwany przysmak gajowego

nazwa

Wykonanie

Składniki:
40g suszonych podgrzybków ( mogą być inne grzyby również ),
350g płatów śledziowych w oleju ( waga już po odsączeniu ),
1 łyżka octu,
2 duże cebule,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki oleju,
2 łyżki rodzynków,
6 ziarenek ziela angielskiego ( można dać zmielone ziarna ),
3 liście laurowe,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Grzyby opłukać i zalać zimną wodą ( 400ml ) i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ugotować ( w tej samej wodzie, w której się moczyły ) - gotować do momentu aż będą miękkie. Przelać grzyby przez durszlak i drobno pokroić, wrzucić ponownie do wody, w której były gotowane. Cebulę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby z wodą, w której były gotowane. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy, rodzynki , ocet i chwilę razem poddusić. Ściągnąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli Twoje śledzie są mocno słone, wymocz je wcześniej) i dodać do ostygniętej cebuli i grzybów. Wymieszać. Przed dodaniem śledzi można wyjąć ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Odłożyć sałatkę na kilka godzin do przegryzienia się smaków.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/11/saatka-sledziowa-z-grzybami-tak-zwany.html