ßßß Cookit - przepis na Bułki na hot dogi. World Bread Day 2015!

Bułki na hot dogi. World Bread Day 2015!

nazwa

Wykonanie

Nadszedł kolejny Światowy Dzień Chleba. W tym szczególnym dniu nie mogło zabraknąć pieczywa i u mnie. Proponuję bardzo proste i smaczne bułki, które świetnie nadają się na hot dogi. Oczywiście możne je zjeść również bez tych dodatków. Są pyszne. Mam nadzieję, że dzisiaj zapach chleba i bułek unosi się w większości domów.
Składniki:
250 g mąki pszennej + 1 łyżka,
15 g świeżych drożdży,
1 łyżka cukru,
150 g wody,
1 łyżka mleka w proszku,
30 g masła, roztopionego i ostudzonego
1 łyżeczka soli morskiej.
sos:
2 łyżki musztardy sarepskiej,
2 łyżki kechupu,
2 łyżki majonezu.
parówki,
sałata,
pomidor, ogórek, cebula
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na godzinę do wyrastania.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Z ciasta uformować bułki podłużne.
Układać je na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Kiedy wyrosną spryskać je delikatnie wodą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut.
Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Bułki przekroić posmarować sosem. Nakładać w kolejności: sałata, podgrzana parówka, pomidor, cebula, ogórek i sos.
Bułki zgłoszone do akcji u Zorry :
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/10/buki-na-hot-dogi-world-bread-day-2015.html