Wykonanie
Nadszedł kolejny Światowy Dzień
Chleba. W tym szczególnym dniu nie mogło zabraknąć
pieczywa i u mnie. Proponuję bardzo proste i smaczne
bułki, które świetnie nadają się na hot dogi. Oczywiście możne je zjeść również bez tych dodatków. Są pyszne. Mam nadzieję, że dzisiaj zapach
chleba i
bułek unosi się w większości domów.
Składniki:250 g
mąki pszennej + 1 łyżka,15 g świeżych
drożdży,1 łyżka
cukru,150 g
wody,1 łyżka
mleka w proszku,30 g
masła, roztopionego i ostudzonego1 łyżeczka
soli morskiej.sos:2 łyżki
musztardy sarepskiej,2 łyżki
kechupu,2 łyżki
majonezu.
parówki,
sałata,
pomidor,
ogórek,
cebulaPrzygotowanie:
Drożdże wymieszać z
wodą,
cukrem i łyżką
mąki. Odstawić na 15 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na godzinę do wyrastania.Piekarnik nagrzać do 230 st C. Z ciasta uformować
bułki podłużne.Układać je na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Kiedy wyrosną spryskać je delikatnie
wodą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut.Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Bułki przekroić posmarować sosem. Nakładać w kolejności:
sałata, podgrzana
parówka,
pomidor,
cebula,
ogórek i sos.
Bułki zgłoszone do akcji u Zorry :