Wykonanie
Figi kuszą i jest ich mnóstwo, jednak
figowy czas nie potrwa długo, jeszcze chwila i fig już nie będzie, korzystajmy!Smaki
orzechów włoskich, fig i
czekolady, to połączenie niesamowite.
Tarta jak to
tarta, nie jest szczególnym wyzwaniem, ale nie da się pewnych etapów pominąć. Spód wymaga wychłodzenia i podpieczenia, a
czekoladowe ganache musi dobrze zastygnąć, ale nie są to wyzwania niesamowite, a całość warta jest tej pracy. Smakuje fantastycznie i wygląda bardzo efektownie, taka jesienna
tarta.
Składniki:spód: na formę 21 x 21cm140g
mąki orkiszowej80g mielonych
orzechów włoskich150g
masła zimnego pokrojonego na kawałki1
żółtko2 łyżki
cukru pudruszczypta
soli1 łyżka zimnej
wody - w miarę potrzebyganache:150g
gorzkiej czekolady150g kremówki1
żółtko50g
miodu25g miękkiego
masłakilka fig, pokrojonych na szóstkiszczypta
chiliJak zrobiłam:
Mąkę i
orzechy wymieszałam, dodałam
sól i roztarłam palcami z
masłem, aż całość przypominała konsystencją kruszonkę. Dodałam
żółtko i
cukier, szybko wyrobiłam w miarę gładkie ciasto. Jeżeli jest za suche, dodajemy odrobinę
wody, ja nie potrzebowałam.Uformowałam kulę, zawinęłam ją w folię i włożyłam do lodówki na 1/2 godziny.Formę do tarty z ruchomym
spodem wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozwałkowałam ciasto - najlepiej przez folię, wtedy się nie klei do wałka - i wylepiłam nim spód formy, formując rant. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do zamrażalnika na 10 minut, żeby spód całkowicie stwardniał.Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 20 - 25 minut, aż spód był złocisty. Wystudziłam.ganache:Kremówkę wlałam do garnuszka i zagotowałam. Dodałam
miód i i dokładnie wymieszałam. Rozbełtane widelcem
żółtko szybko mieszając połączyłam z kremówką. Do gorącej kremówki wrzuciłam połamaną na kawałki
czekoladę. Po chwili, kiedy
czekolada zmiękła, mieszając połączyłam
czekoladę z kremówką; masa powinna być zupełnie gładka. Wtedy dodałam
masło i wmieszałam je w aksamitną masę. Wystudziłam.Masę
czekoladową rozprowadziłam na spodzie. Posypałam
chili. Na wierzchu ułożyłam kawałki - szóstki fig.Przed podaniem masa czekoladowa powinna całkowicie zastygnąć.