Wykonanie
Miałam ochotę na tartę z
truskawkami już od dawna, to znaczy od momentu, kiedy pojawiły się pierwsze
truskawki, z było to dawno temu.No i w końcu jest. A do tego jest rewelacyjna. Nic nadzwyczajnego, że jest doskonała, jakby mogła nie być;
czekolada i
truskawki to efektowne i jednocześnie bardzo wyszukane połączenie, do tego
maślany spód, a słodki karmel komponuje się w tej całości bardzo dobrze. Efekt,
tarta, to kwintesencja słodkich smaków wczesnego lata.
Składniki:spód:160g
mąki pszennej70g mielonych
orzechów włoskich150g zimnego
masła, pokrojonego w kawałki1
żółtkoszczypta
soli2 łyżki
cukru pudru250g
truskawek ( około kilkanaście sztuk )puszka karmeluganache:200g
gorzkiej czekolady200g kremówki70g
miodu40g miękkiego
masłaJak zrobiłam:spód:1.
Mąkę i
orzechy wymieszałam, dodałam
sól i roztarłam palcami z
masłem, aż przypominała konsystencją
kaszę. Dodałam
żółtko i
cukier i szybko wyrobiłam - ciasto powinno być w miarę elastyczne, ale może nie być do końca gładkie. Jeżeli jest za suche, dodajemy odrobinę
wody.2. Uformowałam kulę, zawinęłam ją w folię i włożyłam do lodówki na 1/2 godziny.3. Formę do tarty z ruchomym
spodem wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozwałkowałam ciasto - najlepiej przez folię, wtedy się nie klei do wałka - i wylepiłam nim spód formy, formując rant. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na kolejne 1/2 godziny. Ten etap można pominąć, ale wtedy w trakcie pieczenia rant ciasta może 'spaść'.4. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 20 - 25 minut, aż było złociste. Wystudziłam.
karmel:Karmel można kupić gotowy, albo zrobić go ze słodzonego
mleka skondensowanego; trzeba je gotować przez dobre 2 godziny, zalewając puszkę
wodą w wysokim garnku. Uwaga: trzeba pilnować, żeby puszka była przykryta przez cały czas
wodą, a przed otwarciem puszki trzeba ją całkowicie wystudzić.Karmel rozprowadziłam na ostudzonym kruchym spodzie.ganache:Kremówkę wlałam do garnuszka i zagotowałam. Dodałam
miód i i dokładnie wymieszałam. Rozbełtane widelcem
żółtko szybko mieszając połączyłam z kremówką. Do gorącej kremówki wrzuciłam połamaną na kawałki
czekoladę. Poczekałam chwilę, aż zmiekła, a
potem mieszałam, aż
czekolada całkowicie się połączyła z kremówką, powinna być zupełnie gładka. Wtedy dodałam
masło i je wmieszałam w aksamitną masę. Wystudziłam.Masę
czekoladową rozprowadziłam na karmelu, a na nim ułożyłam połówki
truskawek.Wystudziłam, aż masa się całkowicie zestaliła.