Wykonanie
Słowo 'zaeti' oznacza w dialekcie weneckim 'żółty'.
Herbatniki z polenty są żółte jak polenta czyli
kaszka kukurydziana, której używa się robienia tych
ciastek. Robi się je w całej Wenecji i można
herbatniki z polenty kupić w każdej ciastkarni czy piekarni. Polenta
daje im nie tylko kolor, ale również przyjemną chrupkość, można je spotkać z
rodzynkami albo bez, najczęściej ze startą
skórką z cytryny, ale również z
pomarańczy. Świetny dodatek do
kawy czy
herbaty, łatwe i szybkie
herbatniki, warto skorzystać z tego oryginalnego weneckiego przepisu.
Składniki:100g
masła solonego80g
cukru2
żółtka80g polenty -
kaszki kukurydzianej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50g
rodzynek sułtanek - opcjonalnie175g
mąki pszennej - najlepsza typu '00'1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego4 łyżeczki
rumu - opcjonalniestarta skórka z 1
pomarańczyJak zrobiłam:Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia.Suche składniki, czyli
mąkę, polentę,
proszek do pieczenia i
cukier wymieszałam. Dodałam
żółtka,
masło pokrojone w kostki, ekstrakt
waniliowy,
rum i startą skórkę z
pomarańczy. Szybko wyrobiłam ciasto, w trakcie dodałam sułtanki.Uformowałam ciasto w wałeczki o średnicy 2cm - 2.5cm. Pokroiłam je na kawałki o długości około 9cm. Każdy rozpłaszczyłam nadając mu owalny kształt.Piekłam przez około 15 - 17 minut, aż były lekko złociste.
Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, pozostaną chrupiące i pyszne.