Wykonanie
To bardzo łatwe muffiny, ale jakie efektowne. Są doskonałe w smaku, lekko żujące w środku i bardzo
czekoladowe, a połączenie
truskawki z
czekoladą nie ma sobie równych. Do wypieku nie użyłam ani
mąki, ani
masła, a
słodycz uzyskałam przez zastosowanie
syropu z agawy.
Składniki: na 10 babeczek200g drobno mielonych
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2
jajka - żółtka oddzielone od
białek125ml
mleka ryżowego ( może być inne
mleko roślinne )50g
kakao1 łyżka ekstraktu z
wanilii200ml
syropu z agawy ( może być również inny )100g
daktyli, posiekanychkilka świeżych
truskawekJak zrobiłam:1. 200g
migdałów, 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia, szczyptę
soli i 50g
kakao wymieszałam w misce.2. Osobno wymieszałam 2
żółtka, 200ml
syropu z agawy, 125ml
mleka ryżowego i 1 łyżkę ekstraktu
waniliowego; 2
białka ubiłam na sztywno.3. Suche składniki dodałam do mokrych, wymieszałam. Dodałam ubite na sztywno
białka, delikatnie połączyłam przy pomocy łyżki. Wsypałam
daktyle, wymieszałam.Przygotowałam blaszkę do pieczenia muffinek - otwory wyłożyłam papierowymi kokilkami. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Do każdej foremki wlałam ciasto i włożyłam jedną mała
truskawkę, jeżeli duże to 1/2
truskawki tak, żeby ciasto ją przykryło.
Ciastem wypełniłam foremki prawie do samej góry. Kilka
truskawek pokroiłam w plasterki i ułożyłam po jednym na wierzchu.Piekłam przez 25 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam na kratce.