Wykonanie
Wege piątek
Dynia,
dynia,
dynia. Sezon na
dynie trwa. Możliwe, że macie już dość tych
dyniowych dań, ale już niedługo, bo w przyszłym miesiącu będzie tu bardzo egzotycznie i orientalnie. Dziś jednak jeszcze raz, już właściwie na pożegnanie sezonu
dyniowego, wraz z
Gin, Mirabelką, Mopsem, Zuzią postanowiłyśmy przygotować kluski z
dynią - interpretacja dowolna. Zdecydowałam się zrobić
makaron w pysznym, kremowym sosie z
dyniowego pure.
Sos jest aksamitnie gładki, aromatyczny i lekko pikantny. Danie jest przepyszne, gorąco wszystkim polecam!

Składniki :250g ulubionego
makaronu (np. muszelki, u mnie kokardki)2 ząbki
czosnku2
szalotkikubek
pure z dynikubek
bulionu warzywnego1 czubata łyżka
serka Philadelphiaduża szczypta
pieprzu kajeńskiego (lub do smaku)0,5 łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
kurkumyszczypta
szałwiiszczypta
gałki muszkatołowejświeżo zmielony
czarny pieprzolej i/lub
masło do smażenia

Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente, odcedzić.W rondlu rozgrzać
oliwę z
masłem przesmażyć na nim
czosnek wyciśnięty przez praskę i drobno posiekaną
szalotkę. Dodać
pure z dyni i
bulion warzywny, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu prze kilka minut. Dodać
przyprawy -
słodką paprykę,
pieprz kajeński,
szałwię,
gałkę muszkatołową i
czarny pieprz, dodać
serek Philadelphia i dokładnie wymieszać, aż
ser się rozpuści. Gotować przez kolejne kilka minut. Doprawić do smaku, ewentualnie dosolić. Dodać
makaron, wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i podgrzał. Natychmiast podawać.

Smacznego !