Wykonanie
Przerabianie dań tradycyjnych na nowe wersje, to jedna z tych rzeczy, które w kuchni sprawiają mi największą radość. Tym razem na warsztat wjechały zrazy, w wersji szybszej i chudszej.Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale na prawdę warto, ponieważ efekt smakowy wynagradza cały trud.
Składniki:
pierś z kurczakaokoło 200g
pieczarekcebuladuży
ogórek kiszonypapryczka chili (opcjonalnie)pół pęczka
natki pietruszkiszklanka
bulionusól,
pieprz do smakuPierś kroimy w chude plastry i rozklepujemy jak najcieniej, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Pieczarki i
cebulę siekamy w kostkę. Na odrobinie
oleju szklimy
cebulę, dorzucamy
pieczarki i smażymy aż zmniejszą objętość. Jeżeli puszczą
wodę, to zlewamy ją z patelni - zależy nam, aby
pieczarki były suche. Siekamy papryczkę i
natkę, dorzucamy do
pieczarek. Smażymy jeszcze chwilę aby smaki się połączyły. Doprawiamy całość
solą i
pieprzem do smaku.
Ogórek kroimy w wąskie paski - mają
mieć długość podobną do najszerszego miejsca każdego z plastrów
kurczaka.Na każdy plaster
kurczaka nakładamy trochę farszu z
pieczarek i po dwa paski
ogórka. Zawijamy ciasno i spinami wykałaczkami.Obsmażamy roladki z każdej strony, aż będą zrumienione.Podsmażone zrazy przekładamy do garnka i zalewamy
bulionem. Dusimy całość pod przykryciem, przez około 20 minut.Smacznego!