Wykonanie
Ta pyszna, kolorowa
sałatka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu a smakuje naprzepysznie. Włąsciwie to mam duże wątpliwości czy wogóle jest to
sałatka czy po prostu propozycja podania. Tak czy owak połączenie smaków jest naprawdę wyborne. Słodkawe
buraki, chrupiące
orzechy i lekko ostra, wyrazista
rukola. Kocham :)Sezon na
buraki w pełni,
orzechy lecą z drzew... nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ukłonić się jesieni taką lekka przekąską.Możemy sobie ułatwić jej przygotowanie mrożąc wcześniej ugotowane i pokrojone
buraki. Wtedy jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę a składniki zawsze będziemy
mieli pod ręką.
Składniki:(na 4 porcje)2 duże
buraki2 łyżki
olej2 łyżki kremu balsamicznego2 łyżeczki
miodu200g
rukolipół szklanki łuskanych
orzechów włoskichsól,
czarny pieprzSposób przygotowania:
Buraki szorujemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli do miękkości. Obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Buraki możemy ugotować wcześniej, pokroić i zamrozić. Wtedy przygotowanie sałatki będzie znaczniej krótsze.Na patelni rozgrzewamy
olej z balsamico i
miodem. Gdy całość się połączy a patelnia rozgrzeje układamy plasterki
buraka. Przesmażamy z obu stron. Przestudzamy.Na talerzach układamy
rukolę a na niej wianuszek z karmelizowanych
buraków. Całość posypujemy grubo posiekanymi
orzechami włoskimi, polewamy powstałym przy karmelizowaniu sosem oraz doprawiamy
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.Świetnie smakuje również z dodatkiem
sera koziego lub pokrojonej w plasterki
fety.*******************************************************************************Przy tej okazji dwa sowa o orzechach włoskich
Orzechy są jedną z zdrowszych przekąsek ale wiele osób ogranicza ich spożycie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i kalorii. Zupełnie bezzasadnie bo
orzechy spożywane regularnie w niewielkich ilościach nie tylko wspomagają odchudzanie, ale i chronią organizm przed chorobami.
Orzechy w rzeczy samej są bogate w tłuszcze ale warto zwrócić uwagę, iż są to dobre tłuszcze i antyoksydanty, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej
tkanki tłuszczowej a ich włączenie do codziennej diety może przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości
sercowych, obniżenia stężenia złego cholesterolu we
krwi oraz zmniejszenia masy ciała.Jednymi z najpopularniejszych
orzechów spożywanych w Polsce są
orzechy włoskie. W 15% składają się z wysokowartościowego
białka. Wyróżniają się rekordową zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (3
orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 dorosłego człowieka). Są też bogatym źródłem witaminy B6 i kwasu foliowego. Kaloryczność: 645 kcal / 100 g.
Orzechy - kilka porad praktycznych...* Najlepiej kupować całe
orzechy i rozłupywać je tuż przed spożyciem ponieważ łupiny chronią
orzechy od ciepła, powietrza, światła i wilgoci oraz spowalniając procesy utleniania.*
Orzechy łuskane nie są zbyt trwałe i nierzadko jełczeją- trzeba je przechowywać szczelnie zamknięte w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, a najlepiej łupać na bieżące spożycie.* Zdrowsze są surowe
orzechy - prażenie czy pieczenie pozbawia ich części antyoksydantów.*
Orzechy ziemne,
pistacje warto kupować w podstawowej , niełuskanej i niesolonej formie aby nie dodawać sobie nadprogramowo
sodu i potasu.*
Orzechy w skorupach(włoskie, laskowe) przed przechowywaniem warto dokładnie wysuszyć aby nie spleśniały i zawilgotniały. Najlepiej zbierać je
spod krzewu czy drzewa na bieżąco rozkładać pojedyncza warstwa na gazetach i pozostawić do wysuszenia w zależności od temperatury na kilka/kilkanaście dni.* Unikajmy suszenia
orzechów w piekarniku. Nawet stosunkowo niska temperatura pozbawia je dobroczynnych przeciwutleniaczy.