ßßß Cookit - przepis na Batoniki musli z śliwką i migdałami oraz Bezglutenowe batoniki orzechowe

Batoniki musli z śliwką i migdałami oraz Bezglutenowe batoniki orzechowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj w roli słodkiego na weekend chciałam Wam zaproponować dwie zdrowe wersje domowych batoników: musli z bakaliami i bezglutenowe z ciecierzycy z orzechami.
Słodkiego weekendu!
Składniki:
skórka otarta z 2 cytryn
50ml solu jabłkowego
50g cukru
dwie łyżki miodu
20g masła
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki suszonej śliwki
pół szklanki posiekanych migdałów
1/3 szklanki moreli
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Sok jabłkowy, cukier, miód, masło oraz skórki cytrynowe umieścić w małym garnku i gotować na bardzo małej mocy aż sok się zredukuje a całość zacznie bulgotać. Śliwki i morele posiekać w drobna kostkę. Bakalie dodać do gotującej się masy. Wyłączyć grzanie i dodać płatki owsiane. Dokładnie wymieszać. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
***************************************************************
Bezglutenowe batoniki orzechowe
Batoniki wcale nie muszę być bardzo słodkie ani naszpikowane karmelem czy czekoladą. Polecam bezglutenowe batoniki przygotowane na bazie płatków jaglanych i kukurydzianych z orzechami. Są pyszne, zdrowe i z słodkością dostosowaną do naszych gustów.
Składniki:
250g ugotowanej ciecierzycy (około 120g suchej)
łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki płatków jaglanych /owsianych
szklanka płatków kukurydzianych bezglutenowych
½ szklanki pestek słonecznika
½ szklanki orzechów włoskich
4 łyżki płynnego oleju kokosowego
5 łyżek słodkiej śmietanki
stewia/fruktoza/melasa/cukier biały lub brązowy do smaku
Sposób przygotowania:
Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki jaglane i kukurydziane, pestki słonecznika, posiekane orzechy i śmietankę. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny. Dodajemy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Dosładzamy wg własnego gustu. Całość dokładnie mieszamy.
Formę 25 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w 190 stopniach C przez 20 minut. Tniemy na batoniki po całkowitym wystudzeniu.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/10/batoniki-musli-z-sliwka-i-migdaami-oraz.html