Wykonanie
Dzisiaj w roli słodkiego na weekend chciałam Wam zaproponować dwie zdrowe wersje domowych batoników:
musli z
bakaliami i bezglutenowe z
ciecierzycy z
orzechami.Słodkiego weekendu!
Składniki:skórka otarta z 2
cytryn50ml
solu jabłkowego50g
cukrudwie łyżki
miodu20g
masła2 szklanki
płatków owsianychpół szklanki
suszonej śliwkipół szklanki posiekanych
migdałów1/3 szklanki
moreli1/3 szklanki
rodzynek1/3 szklanka
wiórków kokosowychSposób przygotowania:
Sok jabłkowy,
cukier,
miód,
masło oraz
skórki cytrynowe umieścić w małym garnku i gotować na bardzo małej mocy aż sok się zredukuje a całość zacznie bulgotać.
Śliwki i
morele posiekać w drobna kostkę.
Bakalie dodać do gotującej się masy. Wyłączyć grzanie i dodać
płatki owsiane. Dokładnie wymieszać. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.***************************************************************Bezglutenowe batoniki
orzechoweBatoniki wcale nie muszę być bardzo słodkie ani naszpikowane karmelem czy
czekoladą. Polecam bezglutenowe batoniki przygotowane na bazie
płatków jaglanych i kukurydzianych z
orzechami. Są pyszne, zdrowe i z słodkością dostosowaną do naszych gustów.
Składniki:250g ugotowanej
ciecierzycy (około 120g suchej)łyżeczka
sody oczyszczonej2 szklanki
płatków jaglanych /owsianychszklanka
płatków kukurydzianych bezglutenowych½ szklanki pestek
słonecznika½ szklanki
orzechów włoskich4 łyżki płynnego
oleju kokosowego5 łyżek słodkiej
śmietankistewia/fruktoza/melasa/cukier biały lub brązowy do smakuSposób przygotowania:
Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę
sody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i blendujemy na gładko. Dodajemy
płatki jaglane i kukurydziane,
pestki słonecznika, posiekane
orzechy i
śmietankę. Podgrzewamy
olej kokosowy aż stanie się płynny. Dodajemy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Dosładzamy wg własnego gustu. Całość dokładnie mieszamy.Formę 25 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w 190 stopniach C przez 20 minut. Tniemy na batoniki po całkowitym wystudzeniu.