ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka owsiane

Kruche ciasteczka owsiane

nazwa

Wykonanie

O tym jakie pyszne są domowe ciasteczka, chyba nie muszę nikogo przekonywać, poza smakiem i prostotą wykonania mogą być też doskonałą zabawą dla dzieci, o czym się przekonałam w poniedziałek 9 listopada, będąc na uroczystym otwarciu pracowni kulinarnej w Zespole Szkół nr 9 w Tychach. Zapraszam do obejrzenia relacji tutaj.
Składniki:
250g masła 82% (bez dodatku oleju)
2 jajka
1 ½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
¾ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 ½ szklanki mąki
2 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych (drobne)
+ ½ szklanki płatków do obtoczenia ciastek
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem w misie. Następnie dodajemy masło i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto. Na koniec stopniowo dodajemy płatki owsiane.
Z gotowego ciasta formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy i układamy w odstępach na papierze pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas zyskują ładna fakturę.
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180 ⁰ C.
Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach.
PS. Do ciasteczek można również dodać czekoladę pokrojoną w drobną kostkę lub różne bakalie (żurawinę, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, słonecznik), wtedy zamiast 2 ½ szklanki płatków owsianych, dodajemy 1 ½ szklanki płatków i 1 szklankę wybranych przez siebie innych dodatków.
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2015/11/kruche-ciasteczka-owsiane.html