ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

nazwa

Wykonanie

Domowe ciastka owsiane to świetna alternatywa dla tych sklepowych. Do tego są banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis znalazłam na deserniku . Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami. Mi wyszło ok 50 ciasteczek. Są pyszne, kruchutkie i długo utrzymują swoją kruchość. Polecam trzymać w metalowym pudełku. Ponieważ wyszło ich dość dużo zajadaliśmy się nimi prawie cały tydzień :)
Składniki:
1 szklanka mąki
2,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 jajko
aromat waniliowy
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce zmiksować masło, dodać jajko i stopniowo dodawać cukier, ubić mikserem na puszystą masę. Dodać też aromat waniliowy.
2. W drugiej misce wymieszać pozostałe suche składniki.
3. Do ubitego masła dodać suche składniki i miksować do połączenia się całości.
4. Przygotować blaszkę - wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 st. C.
5. Łyżką nabierać masę i dłońmi formułować nieduże ciasteczka - u mnie wielkości nakrętki do butelek po wodzie mineralnej (ciastka podczas pieczenia zmieniają swój kształt i wielkość). Ułożyć w dużej odległości na blaszce i piec po 10-15 minut.
6. Kiedy będą rumiane trzeba je wyjąć z blaszki - będą jeszcze miękkie, ale zaraz po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciastka twardnieją.
7. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszce.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/03/ciasteczka-owsiane.html