Wykonanie
Udało się!Nie tylko zagnieść, upiec ale i zjeść ze smakiem. :DNasze galette powinnam w zasadzie wziąć w cudzysłów,bo poza ewentualnym wyglądem w niczym galette nie przypomina. ;)Nie zawiera
mąki ani
cukru, ani jaj, ani
mleka, ani
proszku do pieczenia ani
drożdży.Tłuszcz jedynie do nasmarowania papieru..."No dobrze, zatem Z CZEGO zrobiłaś to galette??"Już odpowiadam.Siostrze Solenizance (stoooooo laaaaaat!) i całej wszystkim pytającym.Smacznego!Jest naprawdę dobre!
Składniki:len złocisty lub
siemię lniane 50g (nie jest niezbędne jeśli zaparzysz ciasto gorącą
wodą)
orzechy laskowe 200g
ryż pełnoziarnisty 200g
mąka z
ciecierzycy 100g
skórka pomarańczowa eko (najlepiej domowej roboty, niekonieczna ale
daje wspaniały aromat)
woda 150-200g (max)
jabłko lub
gruszkaśliwki (ok.1 kg)gałązki
tymianku (rarytasik, niekonieczny)
cynamon (jeśli lubisz) lub/i suszony
imbir (jeśli lubisz)
żurawina (jeśli Ci się trafi ;) )
ksylitol (do ewentualnego dosłodzenia mało słodkich
owoców lub
miód, lub słód np
daktylowy)
olej kokosowy do smarowania papieru do pieczenia i formy
Wykonanie(w thermomixie):Zmiel
ryż (3 minuty/obroty 10, z przerwami na osypywanie z ścianek ;)) i wysyp na stolnicę. Pojemnika nie musisz czyścić. Wrzuć doń nasiona lnu i zmiel na maksymlanych obrotach (około 5-7sekund), następnie dorzuć do lnu
orzechy laskowe i miksuj całość, również na maksymalnych, obrotach 5 sekund (zależało mi by
orzechy nie były zmielone na zupełny puch, tylko miejscami wyczuwalne w cieście, ale możesz je zmielić tak jak lubisz). Dodaj
mąkę z
ciecierzycy i
wodę, wrzuć
skórkę pomarańczową, włącz obroty wsteczne i mieszaj całość do połączenia składników (jeśli chcesz by samo ciasto również było słodkie, nie tylko nadzienie, dodaj na tym etapie ok 1/3 -1/2 szklanki
ksylitolu). Następnie wyjmij dość luźne ciasto i zagnieć je na zmielonym
ryżu tak by osiągnęło konsystencję umożliwiającą rozwałkowanie ciasta. Następnie rozwałkuj je na papierze do pieczenia natłuszczonym
olejem kokosowym (grubość ok 50mm) i delikatnie przełóż do formy (najlepiej szklanej) również wysmarowanej
olejem, tak, by boki ciasta wystawały poza formę (zawiniesz je na
owoce które wyłożysz na spód). Następnie połóż na ciasto ulubione
owocami, gałązki
tymianku, dodaj
cynamon, lub inne
przyprawy, posyp suto
ksylitolem (lub zalej
miodem albo innym słodem), wyłóż na
owoce wystające poza formę części ciasta (przykrywając część
owoców) i włóż do piekarnika (180 stopni, termoobieg, pieczenie, zależności od preferencji co do chrupkości ciasta, 35-50 minut).
Wykonanie(przy użyciu innych urządzeń lub ich braku):Jeśli posiadasz urządzenie wysokoobrotowe, zmiel poszczególne składniki (siemię, osobno
orzechy, osobno
ryż) lub jeśli ich nie posiadasz, zaopatrz się w zmielone składniki (w sklepach z naturalną żywnością).
Orzechy możesz również zmielić w maszynce " do
mięsa" lub przepuścić przez wyciskarkę
ślimakową. W misce połącz siemię
orzechy i
mąkę z
ciecierzycy, następnie dodaj
wodę (ewentualnie dosłódź), dorzuć
skórkę pomarańczową, przełóż na stolnicę wysypaną
mąką i zagnieć niezbyt twarde ciasto. Dalej postępuj j.w.Ciasto jest kruche, ciemne, pod nadzieniem - nasączone
sokami owocowymi,
owoce rozpływające się w ustach, okraszone delikatną nutą
cytrynowego tymianku.Boskość!Ciao!:)Inspiracją do przepisu było galette o zupełnie innym składzie (glutenowe) ze strony "ma new roots": klik