ßßß Cookit - przepis na AROMATYCZNE CZARNE PORZECZKI z NA ZIMĘ (bez cukru)

AROMATYCZNE CZARNE PORZECZKI z NA ZIMĘ (bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Czarne porzeczki. Wspomnienie dzieciństwa u Babci.
Tego smaku nie da się zapomnieć.
Jak go odtworzyć?
Na razie te próby odłożyłam na później.
Porzeczki zjawiły się niespodziewanie, wraz z podpowiedzią niezwykłej Eli P.
Kardamon!
No i poszło...
Będą cudownie rozgrzewające na zimowe wieczory, bo dodamy do nich jeszcze świeży imbir... i nie użyjemy cukru!!!
Do dzieła.
:)
Składniki: na 2 kg porzeczek
2 łyżki świeżo zmielonego kardamonu
kilka plasterków świeżego imbiru
Ksylitol lub stewia lub syrop daktylowy (ewentualnie melasa) do smaku
Wykonanie:
Porzeczki "przebierz", przepłucz na sicie i wsyp do emaliowanego garnka. Podlej dosłownie kilkoma łyżkami wody, wrzuć plasterki świeżego imbiru, przykryj i zagotuj. Zbierz "szumy" i gotuj już bez przykrywki na bardzo wolnym ogniu, często mieszając. Dodaj wybrany słodzik w ilości jaka pasuje Twoim kubkom smakowym (u nas 1/2 szklanki ksylitolu, kilka szczypt stewii i kilka łyżek syropu, bo
nie mogliśmy się zdecydować ;)).
Gotuj do wybranej przez Ciebie konsystencji (masa będzie się powoli redukować). Pod koniec dodaj 2 łyżki świeżo zmielonego kardamonu.
Pachnie i smakuje obłędnie!!!
:)
Przełóż gorącą masę do wyparzonych słoików i zakręć szczelnie.
Przykryj słoiki kocem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Możesz je również pasteryzować w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez ok. 25 minut.
Uffff, jak gorąco... ;))
Smacznego zimą!
Ciao.
:)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2012/07/aromatyczne-czarne-porzeczki-z-na-zime.html