ßßß Cookit - przepis na Wegański deser z brązowego ryżu z musem truskawkowym

Wegański deser z brązowego ryżu z musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Ostatnio, co na pewno zauważyliście, zainteresowała mnie kuchnia wegańska. Uwielbiam zdrowe jedzenie, kóre nie jest pretensjonalne, a smakiem nie ustępuje temu z najlepszej śniadaniowej restauracji. Warto nadmienić, że świadome odżywianie jest ważym czynnikiem wspomagającym nasze ciało, dającym nam energię i piękny wygląd. Dziś chciałam Was zachęcić do zmiany tradycyjnego puddingu ryżowego na wersję przygotowywaną na mleku sojowym z rozgrzewającą wanilią i musem truskawkowo rabarbarowym, coś pysznego na zdrowe i lekkie śniadanie.
Przygotujcie sobie dziś coś lekkiego
Składniki:
4 porcje:
ryż:
1l mleka sojowego niesłodzonego
200 g ryżu brązowego
1/2 laski wanilii
ksylitol, syrop z buraków lub pasta z daktyli – jeśli macie ochotę na słodsze danie
mus:
300 g truskawek
1 łodyga rabarbaru
3 łyżki ksylitolu (lub pasty z daktyli)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, lub kukurydziane
Przygotowanie:
Ryż zalać mlekiem sojowym. Dodać przekrojoną na pół wanilię i gotować do miękkości, pod przykryciem, mieszając aż wchonie cały płyn. Pod koniec gotowania dosłodzić do smaku, ksylitolem lub pastą z daktyli.
W tym czasie przygotować warzywa i owoce. Truskawki umyć i oczyścić po czym przekroić na połowy. Rabarbar obrać z włókien i pokroić w kostkę.
Przełożyć je do garnka, zasypać cukrem brzozowym i przesmażyć przez 10 minut. Gdy puszczą sok, lekko je zmiksować blenderem ręcznym, tak aby pozostały kawałki owoców. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i wlać ją do musu.
Mus podawać na ryżu lub samodzielnie do pieczywa, musli lub deserów owocowych.
Powiązane notki:
„Indyjska” kasza manna czyli nuty orientu na śniadanie
Pełnoziarniste naleśniki z musem z dyni
Deser z pieczonej dyni – z kardamonem i melasą
Deser rabarbarowy – przepis na śniadanie
Mannianka – owsianka z kaszą manną i syropem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/06/14/weganski-deser-z-brazowego-ryzu-z-musem-truskawkowym