Wykonanie
Powoli, powolutku na blogu zaczynają się pojawiać przepisy, które możecie wykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !)Pierwszym z nich jest
schab marynowany w
winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :)
SKŁADNIKI1,5 kg
schabu bez kości1/2 szklanki
wytrawnego czerwonego winasól morskaświeżo mielony
pieprz3 łyżki
miodu1 łyżeczka
cynamonuszczypta
kardamonuplaster
słoninyPRZYGOTOWANIE
Schab myjemy, osuszamy i usuwamy ewentualny tłuszcz. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy
winem. Wstawiamy na godzinę do lodówki (po pół godzinie
mięso odwracamy). Odlewamy
wino i oprószamy
mięso solą i
pieprzem.
Miód lekko podgrzewamy i dodajemy
przyprawy korzenne. Przy pomocy pędzelka smarujemy
mięso z każdej strony.
Kładziemy na wierzch plaster
słoniny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej półtorej godziny (bez przykrycia) - do zrumienienia. Gotowe
mięso przykrywamy na kilka minut folią aluminiową. Gdy "odpocznie" kroimy w plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to zwyczajne
ziemniaki z
wody i
sałatą :)Świetnie smakuje również na zimno.Smacznego!
Źródło inspiracji