Bardzo łatwe ucierane ciasto ze śliwkami z nutą kardamonu- zawsze się udaje i wszystkim smakuje :)SKŁADNIKI (na foremkę 24x28cm)500 g śliwek2 szklanki mąkikostka masła (200g)4 jajka3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczka kardamonu2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek waniliowycukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIEMasło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kardamonem.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania dodajemy partiami mąkę na przemian z masłem. Dolewamy olejek waniliowy i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście skórką do dołu.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)