Wykonanie
Składniki:Ciasto:300 g
mąki140 g
masła1
jajko3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:1
budyń śmietankowy½ kg
śliwekcukier puderSposób przygotowania:Składniki na ciasto zagniatamy na zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie części (2/3 i 1/3) i każdą zawijamy w folię aluminiową. Większą część wkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażarki.W tym czasie przygotowujemy
budyń wg wskazań na opakowaniu, studzimy.Blachę natłuszczamy i wykładamy ją większą częścią ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 12 minut. Na podpieczony spód wykładamy
budyń, a na nim układamy przekrojone na pół i wypestkowane
śliwki (przecięciem do dołu). Zamrożoną część ciasta tarkujemy na wierzch na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.Reklamy