ßßß Cookit - przepis na Pieczone jesienne warzywa KULINARNIE NIEBANALNIE

Pieczone jesienne warzywa KULINARNIE NIEBANALNIE

nazwa

Wykonanie

Pieczone jesienne warzywa z fetą i świeżym rozmarynem
Danie to jest ciekawą propozycją innego niż zwykle podania warzyw takich jak cukinia, papryka, bakłażan i ogórek. Nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a ze świeżym rozmarynem, który nada daniu wyrazistości oraz fetą o słonym posmaku smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Warzywa tak przygotowane można podawać same lub jako dodatek do dania głównego.
Składniki
1/2 średniej cukinii
1/2 średniego bakłażana
1 mały ogórek
1 czerwona papryka
150 g sera feta
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sól, pieprz
Podane proporcje wystarczą do przygotowania porcji warzyw dla 3 osób.
Przygotowanie
Warzywa ( cukinię, bakłażana, paprykę i ogórka) myjemy i kroimy na okoł0 5-8 mlimetrowe plastry. Warzywa posypujemy szczyptą soli i układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym jak na zdjęciu poniżej.
Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek .
Fetę kroimy w cienkie słupki i układamy w naczyniu na warzywach. Całość obsypujemy pieprzem oraz gałązkami świeżego rozmarynu.
Pieczemy w rozgrzanym do 160-170 St. C piekarniku około 30 minut.
Serwujemy gorące jako dodatek do dania głównego lub gorąca przystawka.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/pieczone-jesienne-warzywa