Wykonanie
Pieczone jesienne warzywa z
fetą i świeżym
rozmarynemDanie to jest ciekawą propozycją innego niż zwykle podania warzyw takich jak
cukinia,
papryka,
bakłażan i
ogórek. Nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a ze świeżym
rozmarynem, który nada daniu wyrazistości oraz
fetą o słonym posmaku smakuje naprawdę rewelacyjnie.Warzywa tak przygotowane można podawać same lub jako dodatek do dania głównego.Składniki1/2 średniej
cukinii1/2 średniego
bakłażana1 mały
ogórek1
czerwona papryka150 g
sera feta4 łyżki
oliwy z oliwekkilka gałązek świeżego
rozmarynusól,
pieprzPodane proporcje wystarczą do przygotowania porcji warzyw dla 3 osób.PrzygotowanieWarzywa (
cukinię,
bakłażana,
paprykę i
ogórka) myjemy i kroimy na okoł0 5-8 mlimetrowe plastry. Warzywa posypujemy szczyptą
soli i układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym jak na zdjęciu poniżej.Warzywa skrapiamy
oliwą z oliwek .
Fetę kroimy w cienkie słupki i układamy w naczyniu na warzywach. Całość obsypujemy
pieprzem oraz gałązkami świeżego
rozmarynu.Pieczemy w rozgrzanym do 160-170 St. C piekarniku około 30 minut.Serwujemy gorące jako dodatek do dania głównego lub gorąca przystawka.