Wykonanie
Lasagne bologneseSKŁADNIKI12 płatów
makaronu Lasagne0,5 kg
mięsa mielonego (
łopatka wieprzowa)2 puszki
pomidorów (około 400 g każda)150 g
sera mozzarella3 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1-2 łyżeczki
ostrej papryki2 łyżeczki suszonej
bazylii lub
ziół prowansalskichBESZAMEL1 łyżka
masła2 łyżki
mąki pszennej150 ml
mleka1 łyżeczka
gałki muszkatołowejsól,
pieprz do smakuPodane proporcje wystarczą do przygotowania 3 – ech porcji lasagne bolognese.Lasagne bolognesePRZYGOTOWANIEObrany i drobno posiekany
czosnek podsmażamy na patelni, na łyżce
oliwy. Gdy się zarumieni dodajemy
mięso mielone i
gałkę muszkatołową.
Mięso przesmażamy aż zmieni kolor. Następnie dodajemy
pomidory z puszki,
ostrą paprykę,
sól,
pieprz. Dusimy aż sok z
pomidorów odparuje. Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy i ostatecznie doprawiamy do smaku. Sos powinien być bardzo wyrazisty w smaku, gdyż
makaron z mało wyrazistym sosem w efekcie będzie mdły, a tego chcemy uniknąć.BESZAMELW rondlu na 1 łyżce
masła przesmażamy
mąkę, cały czas mieszając ruzgą. Po kilku minutach dolewamy
mleko i bardzo energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje, doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, jeszcze raz dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika.Odstawiamy do wystygnięcia.
Makaron gotujemy około 10-15 minut we wrzącej osolonej wodzie w szerokim rondlu.
Makaron najlepiej gotować w dwóch partiach po kilka płatów, tak by się nie skleiły. Po ugotowaniu płaty lasagne zanurzamy w zimnej wodzie z
lodem, a następnie odsączamy.Na blasze lekko przesmarowanej
oliwą układamy płat lasagne, na nim
sos boloński, następnie kolejny płat
makaronu,
sos boloński…… i kolejny płat lasagne,
sos beszamelowy i płat lasagne.Wierzch lasagne posypujemy startą
mozzarellą.Lasagne zapiekamy około 15 minut w funkcji termoobiegu z zapiekaniem z góry, w temperaturze 170 St. C.Serwujemy gorącą, udekorowaną listkiem
bazylii.