Wykonanie
Kasza gryczanaCZYM JEST
KASZA GRYCZANAKasza gryczana (hreczana) nie jest zaliczana do zbóż jak
kasza manna czy jęczmienna. Brązowe, małe i trójkątne ziarna są
owocem niewielkiej dorastającej mniej więcej do 60 cm rośliny, którą charakteryzują pachnące w barwie od białej do różowej kwiaty. W Polsce najwięcej upraw gryki znajduje się na lubelszczyźnie.WARTOŚĆ ODŻYWCZA
KASZY GRYCZANEJKasza gryczana stanowi bardzo dobre źródło wartościowego
białka roślinnego. Zawiera go od 10 do 16%.
Białko to jest znacznie lepiej przyswajalne niż
białko zbóż, posiada podobną wartość do
białka pochodzącego z roślin strączkowych takich jak
soja,
fasola,
groch oraz jest dobrym źródłem unikatowych aminokwasów – lizyny i tryptofanu których organizm człowieka sam nie potrafi wytworzyć. Ponadto
kasza gryczana bogata jest w witaminy B1, B2, PP oraz w składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor i jod.
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych
kasz. Mimo niezbyt niskiej kaloryczności 100 g
kaszy to 336 kcal (
biały ryż ma 344, a
makaron dwujajeczny 373) to jest ona produktem polecanym osobom dbającym o linię gdyż zawiera ponad 2
razy więcej błonnika od
ryżu czy
makaronu bo aż 5,9 g w 100 g!! To produkt który z powodzeniem mogą spożywać osoby z nietolerancją glutenu (celiakią).
KASZA GRYCZANA NA PÓŁKACH SKLEPOWYCHW sklepach dostępne są dwa rodzaje
kaszy gryczanej: niepaloną(nieprażoną) oraz paloną (prażoną) którą można poznać po ciemniejszym kolorze. Palona posiada mniej wartości odżywczych ze względu na przebieg procesu palenia w którym ginie duża część witamin, jest jednak wyrazistsza w smaku od
kaszy niepalonej. Niepalona
kasza gryczana zachowuje barwę zielonkawą.Ze względu na stopień rozdrobnienia można wyróżnić
kaszę gryczaną łamaną i grubą. Gruba
kasza jest brązowa (może zawierać kilka odcieni brązu) natomiast łamaną charakteryzuje barwa biało-brązowa.W sprzedaży można również spotkać
kaszę tzw. krakowską czyli najdrobniejszą
kaszę gryczaną która poddawana jest procesowi polerowania. Proces ten niestety pozbawia ziarna gryki dużej ilości składników odżywczych.
Kasza ta nosi nazwę
kaszy krakowskiej gdyż królowa
Anna Jagiellonka – żona Stefana Batorego kazała sprowadzić sobie tę
kaszę z Krakowa po przeniesieniu się na Mazowsze. Ponadto
kasza krakowska z
rodzynkami to oryginalny staropolski deser zwany również
kaszą po królewsku. Podawana również z
konfiturą lub
sokiem z
wiśni.PRZYGOTOWANIE
KASZY GRYCZANEJDo gotowania
kaszy należy wybrać płaski rondel o grubym dnie, o objętości 2
razy większej niż
kasza plus
woda. Przebrane ziarna wsypujemy do osolonej, gotującej się
wody w proporcji 2 szklanki
wody na szklankę
kaszy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do momentu aż ziarna wchłoną
wodę. Następnie wyłączamy gaz i odstawiamy aby
kasza „doszła”. Nie przelewamy jej zimną, ani ciepłą
wodą.
Kasze gryczaną aby nadać jej wyrazistszego smaku można gotować w wywarze jarzynowym lub
grzybowym.ZASTOSOWANIE KULINARNE
KASZY GRYCZANEJKasza gryczana najczęściej stosowana jest jako dodatek do ciemnych
mięs z sosami pieczeniowymi, oraz do gulaszu, jako farsz do pierogów czy krokietów.