Wykonanie

Kasza jaglana (powstaje z łuskanego ziarna prosa)Przyrządzana z prosa
kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych
kasz. Dzisiaj niedoceniana – ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu
kasz zasadotwórczych. Jakie wartości odżywcze ma
kasza jaglana? Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?
Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.
Kasza jaglana – wartości odżywcze i składniki mineralneJagły to najstarsza znana
kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje
kaszy gryczanej. Ma mało
skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego
białka . Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B : B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana – właściwości lecznicze
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
Kasza jaglana i
kasza gryczana jako jedyne
kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jagły to ważny składnik diety zasadowej.
Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie . Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we
krwi – o obecność tej
kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.
Kasza jaglana w diecie odchudzającej. Ile kalorii ma
kasza jaglana?Czy można jeść
kaszę jaglaną, będąc na diecie?
Kasza jaglana, tak jak wszystkie
kasze, jest dość kaloryczna – 100 g
kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak na mało przetworzone produkty zbożowe, indeks glikemiczny (71 – dla ugotowanej
kaszy jaglanej, dla porównania:
ryż brązowy i
kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom
cukru we
krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca . Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia
kaszy jaglanej – zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.Żeby
kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić – przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a
potem gorącą
wodą. Można też wrzucić
kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się
wody. Warto namoczyć
kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem
soku z cytryny – ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany – związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.Gotowanie na sypko : na 1 szklankę
kaszy jaglanej – 2,5 szklanki
wody. Gotujemy, aż
kasza wchłonie
wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.Żeby
kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba
kaszę wymieszać z niewielką ilością
wody lub
mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka
kaszy jaglanej na 3,5 szklanki
wody. Gotować 30-40 minut.Zastosowanie:– Jagła jest idealna do wszystkiego! Pasuje do potraw
mięsnych, warzywnych, zup, a także deserów.– Jest doskonałym pomysłem na śniadania – wystarczy ugotować ją na
mleku i dodać
owoce– Na jej bazie możemy przygotowywać również pasty kanapkowe – na słodko i wytrawne np. z warzywami.– Świetny składnik sałatek, kotlecików, muffinków, budyniu…– Można podawać ją z
mięsem i warzywami.Facebook