ßßß Cookit - przepis na Dobroczynne właściwości kapusty kiszonej

Dobroczynne właściwości kapusty kiszonej

nazwa

Wykonanie

Dobroczynne własciwości kiszonej kapusty znane były już od dawna. Grecy zalecali ją jako lek na bezsenność, Rzymianie uważali zaś, że zapewnia siłę i długowieczność. Używana była także przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi, a to za sprawą dużej ilości witaminy C która znajduje się właśnie w kiszonej kapuście. Obecnie wiele źrodeł zaleca częste spożywanie kiszonej kapusty zwłaszcza zimą ze względu na jej rozgrzewające właściwości oraz dużą dawkę kwasu mlekowego wytwarzanego podczas procesu kiszenia. Kwas mlekowy powstaje podczas fermentacji. Posiada własciwości oczyszczające organizm oraz i wzmacniające jego system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają także ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszona kapusta stanowi bogate źrodło witaminy C, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy (karotenoidy i polifenole), bakterii lactobacillus – rozkładajcych cukry w kwas mlekowy oraz działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów szczególnie polecanych zimą w okresie częstszych niż zwykle infekcjii i zachorowań na grypę.
Spożywając kiszoną kapustę należy pamietać, że jej niskie pH może niekorzystnie wpływać na osoby o wrażliwych żolądkach, dlatego w ich przypadku zalecana jest duszona kiszona kapusta.
Najlepsza jest kiszona kapusta domowej roboty gdyż nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, w jej przypadku mamy też pod kontrolą ilość dodanej do niej soli, która często gęsto w sklepowych kiszonych kapustach jest 3 razy większa, ponadto ta sklepowa zawiera duże ilości konserwantów które niestety „zabijają” prebiotyki i inne pożyteczne bakterie które wytwarzane są w procesie fermentacji.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/dobroczynne-wlasciwosci-kapusty-kiszonej