ßßß
Belona pieczona w folii to bardzo dietetyczne i lekkie danie, świetne na obiad lub kolację.Dodatkowy atut tej ryby to oprócz jej rewelacyjnego smaku niebieski kręgosłup i ości, które wyglądem przypominają niebieską żyłkę. Ich wyrazistość w upieczonej rybie sprawia że jest wygodniejsza w jedzeniu.Więcej o tej rybie znajdziecie tu http://www.kulinarny-blog.pl/belona-morska-ryba-o-zielonym-kregu/1 belona (około 50 cm długości)pęczek kopru1 cytryna2 łyżeczki pieprzu cytrynowego1-2 łyżki oliwyfolia do pieczeniaPodane proporcje wystarczą do przygotowania ryby dla 2-óch osóbWypatroszoną rybę (najczęściej w takiej formie jest sprzedawana nad morzem przez lokalnych rybaków) dokładnie płuczemy i osuszamy.Cytrynę kroimy na pół, a następnie jedną połówkę kroimy w średniej grubości plastry. Koper dzielimy na mniejsze gałązki.Na folii do pieczenia układamy belonę, następnie jej grzbiet i boki nacieramy odrobiną oliwy z oliwek. Po zewnętrznych stronach oraz w środku obsypujemy pieprzem cytrynowym. Do środka ryby wkładamy gałązki kopru oraz plastry cytryny. Szczelnie zawijamy folię.Rybę w folii układamy na blasze. Wlewamy około1 szklankę wody, aby folia nie przywarła podczas pieczenia.Pieczemy w rozgrzanym do 130-150 St C w funkcji pieczenia około 30 minut.Aby skrócić czas pieczenia można zwiększyć temperaturę, ale najsmaczniejsza będzie ryba pieczona dłużej ale w niższej temperaturze.
Dekorujemy połówką cytryny oraz koprem.





