Wykonanie
Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i dodawać do tradycyjnych smaków te lekko orientalne. Dziś zapraszam Was na
makaronowe muszelki
ryżowe w
mięsno-
grzybowym sosie. Szybki obiad w orientalnym stylu. Spróbujcie, bo smak jest naprawdę rewelacyjny.
Składniki:(na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje)1/2
piersi z kurczaka2 łyżki
soli ziołowejokoło 1 łyżki
masła60 g
makaronu ryżowego muszelki1 łyżeczka
sosu sojowego5 większych
pieczarek1/2
zielonej papryki2 łyżki
oliwy z oliwek OLEOFARM1/3 szklanki
wody2 łyżeczki
mąkipieprz i
sólPrzygotowanie:Połowę piersi kroimy w paski, a następnie te kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy
masło. Układamy nasze kawałki
mięsa i posypujemy je dokładnie
solą ziołową. Mieszamy tak, aby każdy kawałek
mięsa był obtoczony w
przyprawie.
Kurczaka smażymy na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Usmażonego
kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy na chwilę na bok.W garnku gotujemy
makaron według instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki, a następnie na pół. Połowę
papryki kroimy w drobną kostkę.W międzyczasie w 1/3 szklanki
wody rozprowadzamy 2 łyżeczki
mąki.Patelnię stawiamy na mały gaz, dajemy 2 łyżki
oliwy z oliwek i wsypujemy nasze
pieczarki wraz z
papryką. Obsmażamy około 3-4 minuty, mieszając (na małym ogniu). Po tym czasie dodajemy wcześniej usmażone
ziołowe kawałki
piersi z kurczaka, mieszamy. Całość przyprawiamy
pieprzem (obsypujemy delikatnie po wierzchu) i dodajemy łyżkę
sosu sojowego oraz
wodę z
mąką. Dokładnie wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem na minimalnym ogniu do czasu zgęstnienia sosu (około 7-8 minut, mieszając co jakiś czas). Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy
pieprzem i
solą. Ze względu na dodatek
sosu sojowego soli dodajemy bardzo mało lub ją pomijamy (kwestia indywidualnego smaku).SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie: