ßßß Cookit - przepis na Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebeb-gyros

Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebeb-gyros

nazwa

Wykonanie

Dziś szybki, niewymagający, ale za to bardzo pyszny przepis. Jesień obfituje w zimne dni, dlatego na moim stole często goszczą ciepłe śniadania czy kolacje. Jeśli lubicie pieczarki, to naprawdę zachęcam do spróbowania. Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebab-gyros, to idealna szybka propozycja, która nada się również na niespodziewane przyjęcie czy kibicowanie przed telewizorem. Spróbujcie.
Składniki:
2 ciabatty
3 duże pieczarki
1 mała szalotka
1/2 plasterka dowolnego żółtego sera
1 łyżka sosu kebab-gyros
1-2 łyżeczki masła
odrobina zielonej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W ciabattach robimy nacięcia na kształt rąbu, wydrążamy środek w obrąbie figury.
Pieczarki obieramy i kroimy kostkę. Szalotkę również kroimy w kostkę.
Szalotkę smażymy chwilkę na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem (przyprawiamy po wierzchu z solniczki i pieprzniczki). Smażymy, mieszając około 3-4 minuty. Na koniec dodajemy łyżkę sosu kebab-gyros, szybko mieszamy do połączenia składników i zdejmujemy patelnię z ognia.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze dwie ciabatty. Na wierzch każdej dajemy odrobinę żółtego sera (można zrobić kratkę jak na zdjęciu).
Faszerowane ciabatty wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut, aż ser zacznie topnieć.
Podajemy od razu z zieloną natką pietruszki (ilość według uznania).
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/10/Zapiekane-ciabatty-faszerowane-pieczarkami-w.html