ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie tostów francuskich z otrębami:

Przygotowanie tostów francuskich z otrębami:

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Szybka i zdrowa surówka ...
Mleczna owsianka w owocowe ... »
Francuskie tosty z otrębami podane z jagodowym twarożkiem i bananami - mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego
Uwielbiam przygotowywać śniadania dla siebie i swoich najbliższych. Odpowiedni, pełnowartościowy i sycący posiłek zapewni nam niezbędną energię na resztę ciężkiego dnia. Ale ważne jest również, aby przy jego sporządzaniu nie spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Nikt przecież nie chce, aby głodni domownicy zbyt długo czekali na swój posiłek. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie śniadanie - francuskie tosty z otrębami podane z jagodowym twarożkiem i bananami. Taki posiłek jest nie tylko sycący. Za sprawą twarogu, owoców i atrakcyjnego wyglądu będzie idealnym śniadaniem dla naszych pociech. Zwłaszcza tych, które już za parę dni będą stawiać swoje kroki w szklonych korytarzach.
„Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych. Dlatego warto rozpocząć dzień od dobrego śniadania."
Składniki:
6 kromek chleba tostowego
2 jajka
1/2 szklanki zimnego mleka
2 łyżeczki otrąb orkiszowych
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4-5 łyżeczek masła
250 g chudego twarogu
4 łyżki jagód (opcjonalnie borówek)
1-1 1/2 łyżki wody
1 1/2 - 2 łyżeczki miodu lipowego
1-2 banany
Przygotowanie:
Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wlewamy 1/2 szklanki mleka. Do mleka dodajemy 2 łyżeczki otrębów orkiszowych, mieszamy.
Do drugiego talerza wbijamy 2 całe jajka, dodajemy łyżeczkę cukru wanilinowego, roztrzepujemy widelcem.
Kromki z chleba tostowego maczamy z obu stron najpierw w mleku z otrębami, a następnie w jajku. Nie moczymy chleba zbyt długo, aby nam się nie rozpadł.
Na patelni rozpuszczamy około 1-2 łyżeczek masła (po kolejnym smażeniu dodajemy znów masło). Układamy nasze nasączone tosty i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż uzyskamy lekko złoty kolor (należy ostrożnie przewracać tosty na drugą stronę).
Przygotowanie jagodowego twarożku i całego dania:
Jagody umieszczamy w rondelku i dodajemy do nich odrobinę wody (1 1/2 - 2 łyżki), gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jagody puszczą sok. Jeśli mamy mrożone jagody nie dodajemy do nich wody. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do naszego jagodowego sosu dodajemy chudy twaróg i miód do smaku, wszystko razem dokładnie łączymy przy użyciu widelca.
Usmażone, jeszcze ciepłe tosty podajemy z jagodowym twarożkiem i pociętym w plasterki bananem.
Pyszne i szybkie śniadanie.
Smacznego
* przepis i pomysł własny
Przepis bierze udział w konkursie:
Przepis dodaję do akcji:
środa, 26 sierpnia 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/08/Francuskie-tosty-z-otrebami-podane-z-jagodowym.html