Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Szybka i zdrowa surówka ...
Mleczna owsianka w
owocowe ... »Francuskie tosty z
otrębami podane z
jagodowym twarożkiem i
bananami -
mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnegoUwielbiam przygotowywać śniadania dla siebie i swoich najbliższych. Odpowiedni, pełnowartościowy i sycący posiłek zapewni nam niezbędną energię na resztę ciężkiego dnia. Ale ważne jest również, aby przy jego sporządzaniu nie spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Nikt przecież nie chce, aby głodni domownicy zbyt długo czekali na swój posiłek. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie śniadanie - francuskie tosty z
otrębami podane z
jagodowym twarożkiem i
bananami. Taki posiłek jest nie tylko sycący. Za sprawą
twarogu,
owoców i atrakcyjnego wyglądu będzie idealnym śniadaniem dla naszych pociech. Zwłaszcza tych, które już za parę dni będą stawiać swoje kroki w szklonych korytarzach.„Mleko i
przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych. Dlatego warto rozpocząć dzień od dobrego śniadania."
Składniki:6 kromek
chleba tostowego2
jajka1/2 szklanki zimnego
mleka2 łyżeczki
otrąb orkiszowych1 łyżeczka
cukru wanilinowego4-5 łyżeczek
masła250 g chudego
twarogu4 łyżki
jagód (opcjonalnie
borówek)1-1 1/2 łyżki
wody1 1/2 - 2 łyżeczki
miodu lipowego1-2
bananyPrzygotowanie:Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wlewamy 1/2 szklanki
mleka. Do
mleka dodajemy 2 łyżeczki
otrębów orkiszowych, mieszamy.Do drugiego talerza wbijamy 2 całe
jajka, dodajemy łyżeczkę
cukru wanilinowego, roztrzepujemy widelcem.Kromki z
chleba tostowego maczamy z obu stron najpierw w
mleku z
otrębami, a następnie w
jajku. Nie moczymy
chleba zbyt długo, aby nam się nie rozpadł.Na patelni rozpuszczamy około 1-2 łyżeczek
masła (po kolejnym smażeniu dodajemy znów
masło). Układamy nasze nasączone tosty i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż uzyskamy lekko złoty kolor (należy ostrożnie przewracać tosty na drugą stronę).Przygotowanie
jagodowego twarożku i całego dania:
Jagody umieszczamy w rondelku i dodajemy do nich odrobinę
wody (1 1/2 - 2 łyżki), gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż
jagody puszczą sok. Jeśli mamy mrożone
jagody nie dodajemy do nich
wody. Zdejmujemy z ognia i studzimy.Do naszego
jagodowego sosu dodajemy chudy
twaróg i
miód do smaku, wszystko razem dokładnie łączymy przy użyciu widelca.Usmażone, jeszcze ciepłe tosty podajemy z
jagodowym twarożkiem i pociętym w plasterki
bananem.Pyszne i szybkie śniadanie.Smacznego* przepis i pomysł własnyPrzepis bierze udział w konkursie:Przepis dodaję do akcji:środa, 26 sierpnia 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog