Wykonanie
Nie wiem czy to bardzo odkrywcze, pewnie nie, ale dla mnie całkiem nowe danie - coś w rodzaju owocowej frittaty.Wyszło super, zjadłam na kolację, a za kilka dni zrobiłam podobną z
owocami jagodowymi i
brzoskwinią.Składniki na porcję:* 2
jajka*
banan* łyżka
masła* na wierzch:
jagody + łyżeczka
mioduNa patelni rozgrzałam
masło i wrzuciłam pokrojonego w plasterki
banana, chwilę smażyłam i wlałam rozkłócone
jajka. Nie czekałam aż się zetnie wierzch, tylko przełożyłam na drugą stronę ( o dziwo, poszło mi całkiem zgrabnie!) i za chwilę na talerz.Polałam musem
jagodowym - miałam
jagody amerykańskie, lepsze by były zwykłe, bo lekko kwaśne i ładniej się prezentują przez swój zdecydowanie
jagodowy kolor.Ale i tak była super kolacja:)
Za kilka dni zrobiłam wersję z
malinami,
jagodami i
brzoskwiniami polaną odrobiną
syropu z agawy, z tym że dałam za dużo
owoców, albo za mało
jajek i omlet po przełożeniu na talerz nie miał takiej zwartej formy jak poprzedni z
bananem. Ale w smaku równie dobry:)
"Nie spotkałem człowieka, który straciłby wiarę przez komunizm, ale spotkałem takich, którzy ją stracili przez proboszcza"ks. Józef Tischner