ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami – bezglutenowe

Ciasto z truskawkami – bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Wynik: 40
Czas przygotowania: 10minut
Czas gotowania: 30minut
Przez Marzena 8 czerwca 2015
Idealne ciasto na lato, a do tego super łatwe w przygotowaniu. Podaję przepis w wersji bezglutenowej (jeżeli dostaniecie płatki bezglutenowe), ale jak nie macie problemów glutenowych, zwykłe płatki dostępne wszędzie dodadzą atrakcyjności do przepisu obniżając jego cenę. Polecam!
Składniki
Składniki na ciasto:
płatki owsiane górskie - 1 szklanka
mąka owsiana - 1 szklanka
olej kokosowy - 1/2 szklanki
brązowy cukier - 1/2 szklanki
orzechy włoskie - 3/4 szklanki
wiórki kokosowe - 1/3 szklanki
sól - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia bez aluminium - 1/2 łyżeczki
Masa truskawkowa:
truskawki - 2,5 szklanki
maliny - 1 szklanka
brązowy cukier - 1/3-1/2 szklanki (można więcej)
skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana - 2,5 czubate łyżeczki
Instrukcje
Olej kokosowy topimy w garnku, orzechy siekamy na drobno mieszamy z resztą składników na ciasto.
Warstwę truskawkową możemy zrobić ze świeżych lub mrożonych truskawek i malin (zamiast malin można użyć pokrojony rabarbar). Gotowałam ją z cukrem, na małym ogniu, przez 10 min.; następnie owoce rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków (możecie użyć miksera). Skrobię kukurydzianą rozpuściłam w małej ilości zimnej wody i dodałam do gotującej się masy truskawkowej, ciągle mieszając aby nie powstały tzw. "kluchy" lub "kluseczki":). Całość gotowałam jeszcze ok. 1 min.
Ciasto podzieliłam na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyłam ugniatając na blaszce (24 x 24 cm) i zapiekłam w piekarniku w temp. 350F (ok. 160C) przez 10 min. Następnie dodałam masę truskawkową i posypałam resztą ciasta i piekłam ok. 30 min w tej samej temperaturze. Mamy uzyskać jasno brązowy kolor.
Podajemy z jogurtem lub lodami z kaszy jaglanej . Pycha!!!
Przepis dla 4 osób.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/ciasto-z-truskawkami-bezglutenowe