ßßß Cookit - przepis na Malinowe muffiny z płatkami owsianymi

Malinowe muffiny z płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

Żadne tam muffinki, to są prawdziwe muffiny! Pieczone w dużej foremce, wysokie i wyrośnięte. Są bardzo pożywne. Przepis wypatrzyłam u Asi, zmieniłam go po swojemu i oto, co mi wyszło. Zamiast białego cukru dodałam mniejszą ilość brązowego, mniej oleju, więcej mleka, zamiast 1,5 szklanki mąki – tylko jedną, za to płatkami owsianymi nie tylko posypałam wierzch, ale tez dodałam do masy. I dużo malin. Duuużo. Muszą być świeże, jędrne, słodkie. W wypiekach jakość owoców nie jest widoczna, ale da się łatwo wyczuć smakiem. Rozmiękłe, przejrzałe, rozgniecione maliny po upieczeniu mogą okazać się gorzkie, wodniste, nie takie.
A przecież mamy lato, owoców pod dostatkiem, więc nie żałujcie! Warto wybrać się na targ i pobuszować wśród straganów za ładnym koszyczkiem. Owoce właśnie teraz są najbardziej dojrzałe, najsłodsze i najtańsze w sezonie. Korzystajcie z tego ile się da. Kupujcie, mroźcie, żeby na zimę mieć swoje mrożone. Owocowe placki będą o niebo lepsze niż te z kupnymi mrożonkami.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 / 2 szklanki + 1 łyżka płatków owsianych
1 / 3 szklanki brązowego cukru
1 / 3 szklanki oleju
1 / 4 szklanki mleka
2 jajka
maliny
płatki owsiane
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem, płatkami owsianymi, cukrem. Wrzuć maliny i delikatnie wymieszaj – jeśli owoce są świeże i jędrne, możesz mieszać nawet rękami. Wypełnij szklankę w 1/3 olejem, dolej mleko i wbij dwa jajka. Wymieszaj energicznie widelcem, żeby wszystko dobrze się zmieszało. Wlej mieszankę do miski z mąką, wymieszaj ostrożnie szeroką łyżką albo szpatułką, tylko tyle, żeby mąka połączyła się z jajkiem i mlekiem. Przełóż do foremek, posyp po wierzchu płatkami owsianymi, wstaw do piekarnika na ok. 30 minut do temperatury 180 o C.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/malinowe-muffiny-z-patkami-owsianymi.html